Annons

Sverige vill öka handeln med Sydkorea

Sydkorea har blivit en av Sveriges viktigaste handelspartner. Nu reser den största svenska näringslivsdelegationen hittills till landet.
Ekonomi • Publicerad 17 december 2019
Sydkoreas president Moon Jae-In besökte Stockholm och statsminister Stefan Löfven (S) i juni i år. Nu ska de mötas igen, i Seoul. Arkivbild.
Sydkoreas president Moon Jae-In besökte Stockholm och statsminister Stefan Löfven (S) i juni i år. Nu ska de mötas igen, i Seoul. Arkivbild.Foto: Sören Andersson

För bara några år sedan gick Sydkorea om Indien som Sveriges tredje största handelspartner i Asien, efter Kina och Japan. Handeln med landet ökar och under 2018 exporterades svenska varor för över 14 miljarder kronor till det östasiatiska landet. Och handeln ökar.

I samband med att statsminister Stefan Löfven (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg besöker Sydkorea i veckan reser även den största svenska näringslivsdelegationen någonsin till landet.

Annons

– Vi vill öka investeringar i Korea och vi vill att Korea ska investera mer i Sverige, säger Anna Hallberg.

Över 60 företag och organisationer deltar, alltifrån globala industriföretag som Atlas Copco och Ericsson till små startups som Voi Technology och elbåtstillverkaren Candela Speed Boat.

– För oss är det rent teknikfokus. Tanken är att prata med en del koreanska teknikleverantörer. Vi har till exempel LG på batteriteknologi och andra företag kring uppkoppling av fordon mot nätverket, säger Fredrik Hjelm, grundare och vd för Voi.

EU:s frihandelsavtal

För ett land som i princip helt saknar egna naturresurser och har byggt upp sin ekonomi på intellektuellt kapital är svenska råvaror som järn, stål och pappersmassa värdefulla. Den största delen av den svenska exporten består dock av verkstadsprodukter och maskiner.

För Sveriges del finns bilar och mobiltelefoner bland de viktigaste importvarorna från Sydkorea där globala jättar som Hyundai och Samsung växt fram. Importen uppgick till knappt 10 miljarder kronor under förra året.

En faktor som haft betydelse för utvecklingen av handelsutbytet är frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea som första gången trädde i kraft 2011 och uppdaterades så sent som i år.

– Det är ett av de viktigaste frihandelsavtalen som varit i kraft ett tag, säger Jonas Kasteng, ämnesråd på Kommerskollegium, som skrivit en rapport om just frihandelsavtalets betydelse i utbytet med Sydkorea.

Svenska importörer, även små företag, utnyttjar handelsavtalet i mycket hög utsträckning, enligt rapporten, och sparar stora belopp på att slippa tullavgifter. Men avtalet skulle kunna nyttjas mer enligt Jonas Kasteng.

– Det är också en utmaning att få koreanska importörer att utnyttja avtalet när de handlar med Sverige, säger han.

Innovativt utbyte

Sydkorea rankas som världens mest innovativa land. Sverige har en sjundeplats, enligt Bloomberg Innovative Index. Enligt Johan Chun, landchef för Business Sweden i Seoul, har Sydkorea höga ambitioner bland annat när det gäller utvecklingen av smart industri och smarta städer och där finns ett utbyte att göra.

Annons

– Sverige är ett innovativt föregångsland när det gäller smart industri och smarta städer. Och när det gäller smarta städer är Korea starka på tekniksidan medan Sverige tänker mer hållbart. Där tror jag att vi kan samarbeta och komplettera varandra, säger Johan Chun.

Digitalisering av hälsa och sjukvård är ett annat område.

Sydkorea är i dag väldigt dominerat av stora globala företagskonglomerat. Men som en del i att försöka skapa fler arbetstillfällen pågår en satsning kring startup-verksamheter. Som en del i det startar ett sydkoreanskt startup-center i Sverige nästa år.

– Sverige är bra på att få fram många små bolag under vingarna på de stora jättarna som växer sig globala. Det är ytterligare ett område där vi kan utbyta erfarenheter, säger Johan Chun.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons