SVT-expert i karantän efter skidskytte-VM

SVT:s skidskytteexpert Helena Ekholm skulle kommentera världscuptävlingarna i Nove Mesto från tv-huset i Stockholm.
Men nu stoppas hon av SVT på grund av coronaviruset, skriver Expressen.
Skidskytte • Publicerad 5 mars 2020
Helena Ekholm är satt i karantän av SVT efter att ha bevakat skidskytte-VM i norra Italien, därmed får hon inte kommentera världscuptävlingarna som startar i Nove Mesto under torsdagen. Arkivbild.
Helena Ekholm är satt i karantän av SVT efter att ha bevakat skidskytte-VM i norra Italien, därmed får hon inte kommentera världscuptävlingarna som startar i Nove Mesto under torsdagen. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Coronavisrusets spridning i norra Italien får konsekvenser för en rad idrottsevenemang. Nu ställer det även till det för SVT:s skidskyttesändningar där tv-kanalen vidtagit åtgärder efter skidskytte-VM i Antholz, som sedan ett par dagar finns med i listan över högriskområden.

Alla SVT-medarbetare som varit på VM, som avslutades den 23 februari, måste sitta i karantän, skriver Expressen. Det innebär att Helena Ekholm, som skulle ha varit expertkommentator när världscupen startar om i Nove Mesto på torsdagen stoppas.

– Jag fick beskedet under dagen (onsdagen). SVT har bestämt att om man var på VM ska man inte vara inne på tv-huset förrän på måndag, säger Ekholm till tidningen och fortsätter:

– Det är väl bra att man tar det på allvar, men det känns ju lite löjligt för jag har varit hemma i en och en halv vecka och har varit fullt frisk hela tiden. Men jag vet ju att det är två veckors inkubationstid och jag förstår att man tar till försiktighetsåtgärder, det är jättebra, säger hon och poängterar att hon är frisk.

NRK skickar inga kommentatorer

SVT:s plan var hela tiden att sköta kommenteringen från Stockholm. Men nu får kommentatorn Ola Brännholm, som inte jobbade på VM, i stället sällskap av den tidigare skidskytten Fredrik Lindström, som avslutade sin karriär i fjol. SVT skickar dock en reporter till Nove Mesto, enligt Expressen.

Norska NRK har beslutat att inte skicka ner några kommentatorer till Tjeckien.

"Vara speciellt"

I vanliga fall brukar tävlingarna i Nove Mesto locka totalt 100 000, men i år kommer de att genomföras utan publik – ett beslut som tagits av tjeckiska myndigheter för att minska risken för smittspridning.

– Först och främst är det väldigt tråkigt eftersom det brukar vara väldigt mycket publik här och väldigt bra stämning längs med banan och inne på stadion. Och jag tycker lite synd om de tjeckiska fansen som inte får komma, sade skidskyttestjärnan Hanna Öberg till TT under onsdagen.

– Samtidigt förstår jag det beslutet också. Men det är klart att det känns tråkigt och det kommer nog vara speciellt att köra framför alla tomma läktare.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.