S-förslag: Anmälningsplikt för EU-medborgare

Täby är den senaste kommunen i raden som röstat ja till tiggeriförbud. Men kommunerna kan inte lösa tiggerifrågan, anser S-politikern Lars Stjernkvist. Han tycker att staten bör införa krav på anmälningsplikt för EU-medborgare.
Politik • Publicerad 7 oktober 2019
I Täby blir det förbjudet både att tigga vid vissa platser och att be om tombrukar vid återvinningsstationer om kommunstyrelsens beslut godkänns av länsstyrelsen. Arkivbild.
I Täby blir det förbjudet både att tigga vid vissa platser och att be om tombrukar vid återvinningsstationer om kommunstyrelsens beslut godkänns av länsstyrelsen. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

I en debattartikel i Aftonbladet i helgen föreslog sex socialdemokratiska gruppledare från Östergötland att staten ska få bättre möjligheter att kontrollera att EU-medborgare inte stannar i landet längre än de tre månader de har rätt till så länge de inte studerar eller arbetar. Målet är att få bort tiggeriet.

– Vi har förstått att den här typen av regler finns i andra EU-länder – att du i samband med att du kommer in i landet anmäler att du tänker stanna i tre månader, säger Lars Stjernkvist till

Svårt kontrollera

I nuläget saknas i praktiken möjlighet att kontrollera hur länge en person uppehållit sig i landet. Med en anmälningsplikt bör staten kunna råda bot på det, enligt förslaget. Hur den ska utformas i praktiken överlåter Stjernkvist åt regeringen att utreda.

– Jag inser ju att anmälningsplikten i sig inte löser problemet utan det handlar om att få redskap att lösa problemet, säger han.

På måndagskvällen röstade kommunfullmäktige i Täby som ja till ett utökat tiggeriförbud. Med stöd av Sverigedemokraterna fick Moderaterna och Kristdemokraterna igenom att förbudet även ska gälla insamling av pant och kläder vid återvinningsstationer, rapportera

Länsstyrelsen avgör

Förslaget gick igenom med 34 röster mot 26. Förbudet kan träda i kraft vid årsskiftet om länsstyrelsen ger klartecken.

– Vårt tiggeriförbud är rättsligt lite annorlunda och handlar om både aktiv och passiv insamling och tiggeri vid återvinningsstationer. Därför måste det nu laglighetsprövas av länsstyrelsen, säger Tobias Karlström (KD) till DN.

Om förbudet träder i kraft blir Täby andra kommun i Stockholms län att förbjuda tiggeri. Lidingö röstade nyligen ja till ett lokalt tiggeriförbud.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.