Talibanerna: Återupptar strider mot regeringen

Talibanerna i Afghanistan uppger att de kommer att återuppta attacker mot regeringsstyrkorna, efter en tid av nedtrappade strider.
Samtidigt kommer uppgifter om en dödlig attack vid en fotbollsmatch i östra Afghanistan.
Afghanistan • Publicerad 2 mars 2020
USA:s sändebud Zalmay Khalilzad och talibanernas högste politiske ledare mulla Abdul Ghani Baradar skrev under avtalet i Doha, Qatar, i lördags.
USA:s sändebud Zalmay Khalilzad och talibanernas högste politiske ledare mulla Abdul Ghani Baradar skrev under avtalet i Doha, Qatar, i lördags.Foto: Hussein Sayed/AP/TT

Nedtrappningen i striderna har rått under en dryg vecka och kom till i samband med att talibanerna och USA i helgen skrev under ett avtal. Enligt överenskommelsen ska amerikanska soldater och Natostyrkor lämna landet medan talibanerna åtar sig att se till så att utländska terrorister inte får en fristad i landet, och inleda samtal med den afghanska regeringen.

– Nedtrappningen av våldet. . . har avslutats nu och våra operationer kommer att fortsätta som vanligt, säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid till nyhetsbyrån AFP.

– I enlighet med överenskommelsen (med USA) kommer våra mujahedin (heliga krigare) inte attackera utländska styrkor men våra operationer kommer att fortsätta mot Kabulregeringens styrkor.

Ultimatum om fångar

Talibanrörelsen säger också att den inte kommer att föra samtal med den afghanska regeringen innan omkring 5 000 fängslade talibaner släpps.

Den afghanska regeringen ska enligt avtalet mellan talibanerna och USA släppa de 5 000 fångarna senast den 10 mars och tanken är också att talibanerna ska släppa omkring 1 000 fångar.

Afghanistans president Ashraf Ghani sade på söndagen att det inte är USA som bestämmer om och när tailbanfångar ska släppas. Han godtar dock den del av avtalet som handlar om en nedtrappning av striderna i landet.

Minst tre döda

Under måndagen dödades tre människor i en attack i östra Afghanistan, enligt lokal polis. Ytterligare 11 människor uppges ha skadats.

– En motorcykel utrustad med en bomb exploderade under en fotbollsmatch, säger Sayed Ahmad Babazai, polischef i provinsen Khost.

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.