unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tareq Taylor: "Vi befinner oss i fritt fall"

Ska Sveriges krogar ha öppet eller stängt?
Med den frågan vänder sig svenska krögare till regeringen och efterlyser möjlighet att pausa verksamheten tills krisen har blåst över.
Krögaren Tareq Taylor vid en pressträff i Malmö, till höger Andreas Pieplow.
Krögaren Tareq Taylor vid en pressträff i Malmö, till höger Andreas Pieplow.
Foto: Andreas Hillergren / TT

– Vi befinner oss nu i fritt fall. Branschen blöder så kraftigt att vi riskerar en total restaurangdöd, säger krögaren Tareq Taylor vid en pressträff i Malmö.

Ett nätverk med ett tusental krögare har vuxit fram under coronakrisen, som slår med full kraft mot branschen.

– Vi vill kunna frysa eller pausa företagen för att, när regeringen signalerar faran över, kunna återöppna eller aktivera dem igen, säger Taylor.

Detta skulle förutsätta ett hundraprocentigt permitteringsstöd, så att personalen kan behållas, liksom statligt stöd till hyror när företagen är pausade. Bankerna skulle behöva bidra med en frysning av amorteringar och räntekostnader, menar nätverket.

Regeringen anklagas för att ge dubbla budskap när branschen å ena sidan uppmanas hålla fortsatt öppet, samtidigt som råd och rekommendationer gör att alltfler undviker restauranger, kaféer och pubar.

De åtgärdspaket som regeringen hittills presenterat räcker inte för att rädda branschen, enligt nätverket.

– Vi behöver stöd här och nu, säger Taylor.