Annons

Tårgas kan användas vid fotbollsmatcher

I höst kan polisen använda sig av tårgas för att skingra folksamlingar – vid bland annat fotbollsmatcher.
Det skriver .
Fotboll • Publicerad 13 februari 2020
Polis på plats i samband med mötet mellan Malmö FF och IFK Göteborg i fjol. Arkivbild
Polis på plats i samband med mötet mellan Malmö FF och IFK Göteborg i fjol. ArkivbildFoto: Andreas Hillergren/TT

Svensk polis får sedan tidigare använda tårgas för att skingra folksamlingar, när det föreligger en risk för kravaller. Det har emellertid inte hänt på många år på grund av brist på såväl vapen som utbildning. Nu skriver Polistidningen att polismyndigheten har köpt in en ny granatpistol och att ett 30-tal poliser – i storstadsregionerna Väst, Syd och Stockholm – ska utbildas till tårgasskyttar under året.

Och Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken (SPT), ser alltså bland annat fotbollsmatcher som ett potentiellt användningsområde för tårgas.

"Valfritt att vara kvar"

Annons

– Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen. Det kommer givetvis vara en kommenderingschef som beslutar att ta ut förmågan beroende på hot- och riskanalys. Innan man anlägger tårgas kommer det att föregås av en skingringsbefallning så att man får skälig tid att lämna platsen. Det är i någon mån valfritt att vara kvar, säger Molander till GP.

– Att gå in med fordon eller hästar och hundar för att splittra en folksamling är en betydligt farligare metod och förenat med högre skaderisk både för polispersonal och motpart.

"Stor oro"

Förra årets allsvenska präglades till stor del av en infekterad konflikt mellan polisen och supportrar, inte minst efter polisens tillämpning av den så kallade villkorstrappan.

Sofia Bohlin, ordförande vid Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU), är enligt Expressen oroad över beskedet om eventuellt tårgasanvändande från polisen i samband med fotbollsmatcher.

– Utan att ha någon större expertis i tårgas så känns det som att det är lätt att pricka väldigt många i stället för den enskilda individen som man vill komma åt. Bara på studs nu så väcker det stor oro över hur fel det här kan gå. Vi har sett flera fall där användning av batong har gått väldigt illa på den större skaran hemma och här på ett ännu längre avstånd kunna skada och orsaka panik och oro vilket i sig kan skada ännu fler människor. Det känns verkligen inte bra, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons