Annons

Te med cancerframkallande ämne dras tillbaka

Livsmedel • Publicerad 10 september 2019
Tesorten "Tea good night tea" dras in med omedelbar verkan. Arkivbild.
Tesorten "Tea good night tea" dras in med omedelbar verkan. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ett te med för höga halter av ett cancerframkallande ämne har sålts i svenska butiker. Nu drar den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen in tesorten "Tea good night tea" med omedelbar verkan, rapporterar .

På det danska företagets svenska hemsida står det att tesorten innehåller för höga halter av pyrrolizidinalkaloider, som kan orsaka leverskador och har cancerframkallande egenskaper. Risken för skador uppstår om man får i sig pyrrolizidinalkaloider under en längre period.

Annons

Svenska Livsmedelsverket inväntar information från de danska myndigheterna, som gjorde upptäckten. Joakim Mueller Bäckman, statsinspektör vid Livsmedelsverket, förklarar att det är företagen som har det fulla ansvaret.

– När vi får information från ett annat land så är vår uppgift att se till att butikerna i Sverige sköter sina uppgifter, att de återkallar sina produkter och informerar de kunder som redan har köpt varan, säger han.

Butikskedjan uppmanar sina kunder att lämna tillbaka produkten eller att kasta den.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons