Annons

Testomgång inför argentinskt presidentval

Argentina • Publicerad 11 augusti 2019
Alberto Fernández, som förväntas utmana sittande Mauricio Macri om presidentposten i oktober, röstar i söndagens argentinska primärval.
Alberto Fernández, som förväntas utmana sittande Mauricio Macri om presidentposten i oktober, röstar i söndagens argentinska primärval.Foto: Sebastian Pani/AP/TT

Tio presidentaspiranter ställer upp i söndagens argentinska primärval. Men eftersom de större partierna redan utsett sina kandidater ses primärvalet i första hand som en opinionsundersökning inför presidentvalet den 27 oktober.

Där pekar allt på att det blir en uppgörelse mellan sittande presidenten Mauricio Macri och utmanaren Alberto Fernández.

Annons

Förlängt förtroende för Macri innebär fortsatt åtstramningspolitik, en konsekvens av villkoren för det nödlån på 57 miljarder dollar som i fjol säkrades från Internationella valutafonden (IMF). Den näringslivsvänlige presidentens främsta argument är att Argentinas stapplande ekonomi trots allt börjat visa tecken på återhämtning.

Peronisten Fernández, som anklagar Macri för ökade fattigdomstal och landets alltjämt skyhöga inflation, går i stället till val på välfärdssatsningar som höjda löner och fria läkemedel för äldre.

De första resultaten från primärvalet väntas tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons