Annons

Tidslinje: Coronautbrottet dag för dag

Från några tiotal sjuka i Wuhan i Kina till ett sjukdomsutbrott som påverkar resande, börser och idrottsevenemang i hela världen. På mindre än två månader har coronaviruset blivit en global angelägenhet. Följ utvecklingen i vår tidslinje.
Coronavirus • Publicerad 15 februari 2020
En konferensanläggning i Wuhan har förvandlats till ett provisoriskt sjukhus i Wuhan i Kina. Arkivbild
En konferensanläggning i Wuhan har förvandlats till ett provisoriskt sjukhus i Wuhan i Kina. ArkivbildFoto: AP/TT

31 december 2019: Världshälsoorganisationen (WHO) informeras av Kina om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i elvamiljonersstaden Wuhan i provinsen Hubei. De första ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: En fiskmarknad där det även säljs vilda djur stängs i Wuhan eftersom flera av fallen har koppling dit.

Annons

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett nytt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet till följd av viruset. Det är en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

13 januari: WHO rapporterar om det första fallet utanför Kina, en kvinna som kommit till Thailand från Wuhan.

22 januari: 17 döda i Kina och över 550 smittade. Enstaka fall har även rapporterats i Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan och USA.

23 januari: Wuhan sätts i karantän och tåg- och flygförbindelser dras in. Ytterligare två städer i provinsen isoleras. Det kinesiska nyårsfirandet ställs in.

24 januari: Frankrike meddelar att två personer har testat positivt för coronaviruset, vilket är de första fallen i Europa.

25 januari: Reseförbudet utökas till ytterligare fem städer i Hubeiprovinsen och berör 56 miljoner människor. Över 40 har avlidit och omkring 1 200 har smittats. Hongkong utlyser nödläge sedan fem personer testats positivt.

26 januari: Över 2 000 smittade och 56 avlidna i Kina. Sveriges utrikesdepartement avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

29 januari: Inomhus-VM i friidrott i Nanjing i Kina, som skulle ha avgjorts den 13-15 mars, skjuts upp ett år. En lång rad andra idrottsevenemang har ställts in.

30 januari: WHO klassar utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Flygbolaget SAS ställer in alla sina flygningar till och från Kina. Bland andra British Airways och Lufthansa har tidigare fattat liknande beslut.

Annons

31 januari: Sverige får sitt första fall. En kvinna i 20-årsåldern som besökt Wuhan i Kina isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

2 februari: Elva svenskar som har evakuerats från Wuhan via Frankrike anländer till Sverige. De har gått med på frivillig hemkarantän för att minska risken för smittspridning. Det första dödsfallet utanför Kina rapporteras från Filippinerna.

3 februari: Kryssningsfartyget Diamond Princess med över 3 700 människor ombord placeras i karantän i Yokohama i Japan, sedan 20 fall av coronaviruset konstaterats.

6 februari: Antalet döda i Kina har stigit till 563, med över 28 000 bekräftade fall.

11 februari: Internationella organet ICTV, som har till uppgift att namnge nya smittor döper viruset till sars-cov-2. WHO meddelar att sjukdomen som viruset leder till döpts till covid-19.

12 februari: Världens största telekommässa i Barcelona ställs in på grund av coronaviruset.

13 februari: Flera byar i Vietnam med totalt omkring 10 000 invånare sätts i karantän, sedan sex personer smittats av coronaviruset där.

15 februari: Frankrike meddelar att en kinesisk turist dött av coronaviruset i landet. Det är det första dödsfallet utanför Asien. Dödssiffran i Kina passerar 1 500 och över 66 000 människor i landet har konstaterats bära på viruset. Utanför fastlandskina har runt 600 personer smittats i över 25 länder. Över 280 av dem har insjuknat på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Yokohama.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons