Annons

Tillväxtprognosen för Schweiz sänks kraftigt

Den schweiziska centralbanken sänker tillväxtprognosen för 2019 till 0,5–1,0 procent. Det kan jämföras med prognosen om en tillväxt på 1,5 procent så sent som i juni.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
Schweiz centralbankschef Thomas Jordan justerar inte räntan trots en kraftig ekonomisk inbromsning. Arkivbild
Schweiz centralbankschef Thomas Jordan justerar inte räntan trots en kraftig ekonomisk inbromsning. ArkivbildFoto: Peter Klaunzer AP/TT

Inflationen i Schweiz pressas också enligt centralbanken. Den beräknas falla från 0,4 procent i år till 0,2 procent 2020. Det kan jämföras med en prognos som kom under tredje kvartalet, i vilken den schweiziska centralbanken räknade med en inflation på 0,6 procent 2019 och 0,7 procent 2020.

Schweiz centralbanksdirektion lämnar samtidigt styrräntan kvar på rekordlåga minus 0,75 procent, men flaggar för att det kan behövas valutainterventioner för att dämpa det hårda trycket uppåt på den schweiziska francen.

Annons

Schweizerfrancen är en traditionell tillflyktsort i orostider på världsmarknaden. I skuggan av handelskriget mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, har den lyft med 9 procent mot euron på drygt ett halvår.

Francen är nu på väg mot 1:09 franc per euro, en kurs som i somras föranledde en serie valutainterventioner från den schweiziska centralbankens sida.

Att intervenera på valutamarknaden är dock ett omstritt verktyg. Så sent som i maj i år placerade USA:s finansdepartement Schweiz på plats nummer tolv när det gäller så kallad valutamanipulation, även om USA samtidigt tog bort landet från en observationslista bestående av länder som riskerar sanktioner till följd av en valutapolitik som skadar USA.

Nästa rapport om valutamanipulatörer från USA:s finansdepartement väntas före årsskiftet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons