Annons

Tjuvar vandaliserade blystaty i Paris

Konst • Publicerad 11 september 2019
Anselm Kiefer skulpterar i bly, något som är ett hett byte för tjuvar på jakt efter värdefulla metaller. Arkivbild.
Anselm Kiefer skulpterar i bly, något som är ett hett byte för tjuvar på jakt efter värdefulla metaller. Arkivbild.Foto: Luis Tejido/AP/TT

Tjuvar på jakt efter värdefull metall skadade under onsdagen en stor skulptur av den tyske konstnären Anselm Kiefer i hans Parisateljé. En säkerhetsvakt skrämde i väg tjuvarna sedan de hade klippt hål i staketet som omgärdar Kiefers studio och börjat hugga ut bitar ur en blyskulptur som föreställer en bok.

Anselm Kiefer är en av Tysklands mest kända skulptörer och har bott i Frankrike sedan 1990-talet. Han köpte hela blytaket till Kölns domkyrka 1985, när kyrkan renoverades. Materialet har han sedan använt delar av till sina verk, som en symbol för återvinning och det konstnärliga kretsloppet.

Senast 2016 skadades en av Kiefers skulpturer som värderas till 1,5 miljoner euro, motsvarande ungefär 16 miljoner kronor, av tjuvar som tagit sig in i hans ateljé. 2007 stals 22 blyskulpturer från Kiefer, men de återfanns senare, om än i skadat skick.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons