Annons

Tonåringar döms för hemmagjord bomb

Brott • Publicerad 1 oktober 2019
Två tonåringar döms till ungdomstjänst för att ha detonerat en hemmagjord sprängladdning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två tonårspojkar döms till 70 timmars obetald ungdomstjänst för att ha detonerat en hemmagjord sprängladdning i Uppsala tidigare i somras, uppger lokala medier.

Det var i juni som explosionen ägde rum i ett grönområde i stadsdelen Gränby. Ingen person kom till skada vid explosionen. Flera personer i närområdet hörde smällen och kontaktade SOS Alarm, varpå polis och bombtekniker skickades till platsen.

Annons

Senare samma natt greps två pojkar under 18 år för händelsen.

Pojkarna åtalades och erkände sig skyldiga. Syftet med detonationen var att fira sommarlovet, inte orsaka skada, uppgav pojkarna då.

Nu döms tonåringarna för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Om en vuxen hade begått brottet skulle straffet enligt tingsrätten varit fyra till fem månaders fängelse, skriver .

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel strafflängd om brottet begåtts av en vuxen person.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons