Annons

Tårgas mot demonstranter i Hongkong

Polisen i Hongkong skjuter tårgas mot demonstranter för andra natten i rad.
Helgens demonstrationer är de första sedan ett kritiserat lagförslag dragits tillbaka.
Hongkong • Publicerad 7 september 2019
Poliser patrullerar en tågstation i centrala Hongkong.
Poliser patrullerar en tågstation i centrala Hongkong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Tårgasen har satts in mot demonstranter i Kowloondistriktet i Mong Kok för att få dem att skingra sig.

Tidigare under dagen har polisen stoppat demonstranter från att ta sig till flygplatsen, och även genomfört omfattande kontroller av kollektivtrafiken. Förhoppningen är att undvika en upprepning av förra veckans trafikkaos då demonstranter bland annat blockerade vägar och kastade ned bråte på tågspår.

Annons

Helgens demonstrationer är de första sedan stadens högsta politiker Carrie Lam formellt dragit tillbaka det kritiserade lagförslag som gav upphov till de senaste protesterna. Förslaget skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina, något som ses som ett hot mot Hongkongs relativa självständighet.

Protesterna under våren och sommaren är de största sedan 2014 då en stor våg av demonstrationer utlöstes av Fastlandskinas inblandning i regionens lokala val.

Den tidigare brittiska kronkolonin Hongkong är sedan 1997 en särskilt administrativ region i Kina med ett visst oberoende enligt principen "ett land, två system".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons