Annons
Innehåll från Svenska Kyrkan

Trainee i Svenska kyrkan

Isabella Friman tog nyligen studenten från humanistiska programmet på Katedralskolan i Växjö. Hon har varit aktiv i Svenska kyrkan i flera år, bland annat som konfirmandledare i Skogslyckans församling. I höst börjar hon på Svenska kyrkans traineeprogram.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Isabella Friman kommer från Växjö och är konfirmerad i Växjö domkyrka. Via tips från en kompis kom hon i kontakt med Skogslyckans församling efter konfirmationen och började en kurs som ung ledare.

– Hon tyckte att jag borde fortsätta som ung ledare efter konfirmationen och jag ville gärna fortsätta inom kyrkan på något sätt Det är först det senaste året om hon tillåtit sig själv att vara religiös och hon har fått positiva reaktioner, berättar hon.

– Det är jättekul och väldigt socialt att vara ung ledare, jag har fått många vänner och fin respons bland de andra ledarna och konfirmanderna och det är förstås roligt att få höra att man är duktig, säger hon.

– Det är bra med grupper i andra åldrar, det är mycket tankar och samtal. Det finns det kanske inte plats för i andra grupper, som mest riktar sig mot barn eller vuxna. Flera konfirmander från den senaste gruppen har visat intresse för att själva fortsätta som unga ledare och det känns väldigt roligt att fått vara med och inspirera till detta, berättar hon.

Jag har hittat min plats i kyrkan och skulle vilja ha ett jobb där jag kan hjälpa andra. Det är en bra möjlighet som trainee att prova på olika yrkesområden inom kyrkan.

Det är en utmaning för mig själv att träffa nya personer och jag kommer vara både i centrumområdet och Högstorp, det blir variation. Isabella har funderat på att vidareutbilda sig inom kyrkan, kanske diakon eller församlingspedagog, berättar hon.

– Jag har höga förväntningar på mitt år som trainee. Jag hoppas och tror att jag kan utvecklas som person och börja på ny kula nu efter att jag slutat skolan.

Vad är en trainee?

Trainee är en person mellan 18-25 år som provar en tjänst i Svenska kyrkan under tio månader. Anställningen är på 75% och varar två terminer. Traineen har sin bas i en av våra kyrkor inom Växjö pastorat och provar på olika uppgifter i hela församlingen. Under hela anställningen har de en utsedd handledare. Studier på S:t Sigfrids folkhögskola ingår.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se