Annons

Europas ekonomi bromsar in

Den europeiska ekonomiska tillväxten saktar in, med Tyskland som tung bromskloss.
Landets näringsminister kallar statistiken för en väckarklocka.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2019
Tysk BNP visar på en tillbakagång med 0,1 procent under andra kvartalet. Arkivbild.
Tysk BNP visar på en tillbakagång med 0,1 procent under andra kvartalet. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Europas största ekonomi hackar betänkligt. Tysk BNP utvecklades negativt andra kvartalet, minus 0,1 procent, enligt landets nationella statistikbyrå. Lägre exportsiffror som ett resultat av handelskonflikten mellan USA och Kina bidrog till de svaga siffrorna.

– Dagens BNP-rapport markerar definitivt slutet på ett gyllene årtionde för tysk ekonomi. Handelskonflikt, global osäkerhet och en kämpande bilsektor har fått ekonomin ned på knä, säger banken ING:s analytiker Carsten Brzeski i en kommentar.

Annons

Näringsministern Peter Altmaier ser allvarligt på utvecklingen och det faktum att ytterligare ett kvartal med minussiffror skulle kunna betyda att landet går in i en recession.

– Vi är i en fas av ekonomisk svaghet men ännu inte i en recession. Vi kan undvika detta om vi tar rätt beslut, säger Altmaier till tidningen Bild.

En talesperson för regeringen sade dock att man inte ser skäl till ytterligare åtgärder för att stabilisera ekonomin då man ändå räknar med en ökad tillväxt i år.

På årsbasis låg samtidigt tillväxten under andra kvartalet på 0,4 procent jämfört med 0,7 procent föregående kvartal.

Tyskland är dock inte ensamt om att ha en sviktande ekonomi.

BNP-tillväxten i de 19 euroländerna stannade på 0,2 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Under första kvartalet låg tillväxten på 0,4 procent, enligt Eurostat. I hela EU landade tillväxten på 0,2 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons