Annons

Trudeau kritiseras efter etisk utredning

Justin Trudeau kritiseras av Kanadas etikkommissionär som anser att premiärministern bröt mot flera regler då han inför valet i oktober försökte få sin riksåklagare att besluta om förlikning i ett rättsligt fall.
Skandalen har fläckat Trudeaus helylleimage rejält.
Kanada • Publicerad 15 augusti 2019
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Uppgifterna om affären kom tidigare i år. Två ministrar och två andra högt uppsatta medarbetare förlorade sina jobb och stödet för premiärministerns liberala parti rasade.

I dag har Trudeau vunnit tillbaka en del väljare och opinionssiffrorna mellan liberalerna och det konservativa oppositionspartiet är jämna.

Annons

Enligt etikkommissionären Mario Dion har Trudeau och hans medarbetare försökt "utöva inflytande över riksåklagaren" i hennes beslut kring brottsfallet mot byggföretaget SNC-Lavalin Group. Riksåklagaren Jody Wilson-Raybould har sedan dess avgått. Hon vägrade följa uppmaningarna till förlikning och rättsprocessen fortsätter.

Trudeau måste nu betala ett mindre bötesbelopp på upp till 500 kanadensiska dollar, motsvarande drygt 3 500 kronor, för att ha handlat i strid mot reglerna.

Bolaget SNC-Lavalin är inblandat i en korruptionsskandal i Libyen där flera höga tjänstemän ska ha mutats.

Trudeau har ihärdigt nekat till anklagelserna.

Det är andra gången som det har visat sig att Trudeau har brutit mot Kanadas etiska lagar. 2017 kritiserades han för att ha tagit emot en betald familjesemester på Bahamas av affärsmagnaten prins Karim Aga Khan, andlig ledare för de shiamuslimska indiska ismailiterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons