Annons

Guaidó stöttar frysta Venezuela-tillgångar

USA fryser alla tillgångar i landet kopplade till Venezuelas regering. Beskedet kom i en så kallad exekutiv order från president Donald Trump på måndagskvällen.
USA/Venezuela • Publicerad 6 augusti 2019
Oppositionsledaren och självutnämnde interimspresidenten Juan Guaidó stöttar USA:s sanktioner mot Nicolás Maduros regering i Venezuela. Arkivbild.
Oppositionsledaren och självutnämnde interimspresidenten Juan Guaidó stöttar USA:s sanktioner mot Nicolás Maduros regering i Venezuela. Arkivbild.Foto: Leonardo Fernandez/AP/TT

Tillgångar med kopplingar till Nicolás Maduros regim är "blockerade och får inte överföras, betalas, exporteras, tas ut eller handlas med på annat sätt", heter det enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sanktionerna mot Caracas är enligt tidningen de första mot en regering på västra halvklotet på över 30 år, och liknar de som USA tidigare ålagt Nordkorea, Iran, Syrien och Kuba.

Annons

Beslutet kommer "i ljuset av det fortsatta illegitima makthavandet av Nicolás Maduros regim, liksom regimens kränkningar av mänskliga rättigheter, utomrättsliga gripanden av venezuelanska medborgare, inskränkningar av pressfrihet och pågående försök att underminera interimspresidenten Juan Guaidó", lyder ett brev från president Trump till den amerikanska kongressen.

USA – som länge försökt öka trycket för att få president Maduro att avgå i Caracas – har erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som president, liksom 54 andra länder.

Guaidó uppger på att han ger sitt stöd till USA:s nya sanktioner och att de syftar till att skydda venezuelaner från Maduros diktatur.

"De som stöttar (regimen, reds anm) och drar nytta av venezuelanernas hunger och lidande, ska veta att det har konsekvenser", skriver Guaidó.

Wall Street Journal konstaterar att sanktionerna också ses som ett ökat tryck från USA mot Maduros allierade, däribland Ryssland och Kina.

Runt en fjärdedel av Venezuelas 30 miljoner stora befolkning är i behov av nödhjälp, enligt FN. De senaste fem åren har brist på mat, medicin och fungerande samhällsfunktioner lamslagit det oljerika men pengafattiga landet.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons