Annons

Trump ger Bolton sparken: "Gick för långt"

USA:s president Donald Trump sparkar sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, som haft posten sedan i mars 2018. Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, var det inte oväntat att Bolton förr eller senare skulle tvingas lämna.
USA • Publicerad 10 september 2019
John Bolton. Arkivbild.
John Bolton. Arkivbild.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Under decennier i utrikespolitikens korridorer har 69-årige Bolton gjort sig känd som en bombastisk och ärkekonservativ man som inte räds att ge luft åt kontroversiella åsikter.

Till slut blev det för mycket även för Donald Trump – som på Twitter skrev att han och Bolton varit i konflikt i flera utrikespolitiska frågor.

Annons

Visserligen hävdar John Bolton själv att han erbjöd sig att lämna sin post på måndagskvällen. Men Trump ska då ha sagt: "Låt oss prata om det här i morgon".

"Två egon"

I vilket fall kom beskedet, som ofta under Trumpadministrationen, plötsligt.

Men enligt Jan Hallenberg var det egentligen inte oväntat att John Bolton vid något skede skulle tvingas lämna sin post.

– Jag undrade i mitt stilla sinne hur de här två egona skulle kunna hantera varandra. Man måste vara smidig med Trump och det är Bolton inte, säger han.

Hallenberg hävdar att Bolton är en av de mest originella personer som har förekommit i USA:s utrikespolitik under de senaste 30 åren.

– John Bolton är en mycket besvärlig figur med väldigt hårda armbågar och hökaktiga åsikter. Han har stött sig med presidenten.

Bolton har bland annat argumenterat för att USA bör anfalla Nordkorea först, han har verbalt sågat det globala kärnenergiavtalet med Iran och han var en ivrig förespråkare för den USA-ledda invasionen av Irak 2003.

Inställt Afghanistanmöte

Enligt uppgifter i amerikanska medier ska ett stort gräl ha utbrutit mellan Bolton och Trump under måndagskvällen. Bråket ska ha rört mötet som var tänkt att hållas för några dagar sedan med företrädare för Afghanistans regering och talibanrörelsen.

Mötet hade planerats länge och meningen var att det skulle hållas på den amerikanske presidentens sommarresidens Camp David.

Men efter en blodig attack i Afghanistans huvudstad Kabul ställde Trump in mötet och alla pågående fredssamtal.

Enligt uppgift ska John Bolton aldrig ha tyckt att ett möte med talibanrörelsen var någon bra idé.

Ingrid Dahlbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons