Annons

Trump vill se skärpt kontroll av vapenköpare

USA:s president Donald Trump öppnar för skärpta kontroller av vapenköpare, men lovar samtidigt att lyssna på den amerikanska vapenlobbyn NRA.
Förra helgens masskjutningar med 31 döda i Texas och Ohio har lyft vapenfrågan högt upp på dagordningen.
USA • Publicerad 9 augusti 2019
President Donald Trump svarar på journalisternas frågor utanför Vita huset på fredagen.
President Donald Trump svarar på journalisternas frågor utanför Vita huset på fredagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Donald Trump säger till journalister vid Vita huset att USA behöver se till att "sjuka människor inte får tillgång till vapen".

– Uppriktigt talat, vi behöver intelligenta bakgrundskontroller. Det här är inte en fråga om NRA, republikaner eller demokrater, säger Trump.

Annons

NRA – en av USA:s mäktigaste lobbygrupper och stor bidragsgivare till republikanska politiker – har länge motsatt sig alla försök att skärpa vapenlagarna. Gruppens påtryckningar anses ha bidragit till att Trump förra året backade från uttalanden om skärpta vapenlagar efter skolskjutningen i Parkland Florida. Nu verkar presidenten säker på att kunna övertala NRA till eftergifter.

Trump konstaterar att många förslag att begränsa rätten att ha vapen har stött på patrull i kongressen men tillägger att "det aldrig har funnits en president som president Trump".

– Jag har en fantastisk relation med NRA, tillägger han.

Diskussioner pågår

Tidigare skrev presidenten på Twitter att "reella diskussioner pågår mellan representanthusets och senatens ledare om meningsfulla bakgrundskontroller. Han skrev också att han har talat med NRA och andra "så att deras mycket starka åsikter kan representeras och respekteras till fullo".

Kongressens ledamöter har just nu ledigt. Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell har avvisat krav från över 200 lokala borgmästare som vill att senaten ska återkallas i tjänst för att diskutera skärpt vapenkontroll.

Trump ser inte heller någon anledning att kalla tillbaka kongressledamöterna från semestern.

– Jag tror att vi kommer att ha ett bra paket när de kommer tillbaka, säger Trump vid fredagens möte med journalister.

Plockar bort spelreklam

Trycket ökar samtidigt på butikskedjan Walmart efter skjutningen i och utanför dess butik i El Paso. Ett upprop med krav på att Walmart ska sluta sälja vapen har hittills samlat över 50 000 underskrifter.

Några sådana planer har kedjan inte, men på fredagen meddelades att skyltar och filmer med reklam för våldsamma spel ska tas bort i butikerna. Även reklamfilmer för jakt ska tas bort.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons