1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tuffa förhör för nya bossar i EU

En? Två? Tre? Eller kanske ännu fler?
En hel rad tilltänkta EU-kommissionärer riskerar att nobbas efter tuff kritik mot deras arbetsuppgifter och ansvarsområden.
Hårda förhör väntar i EU-parlamentet.
EU-kommissionens förre chefstalesman Margaritis Schinas föreslås bli viceordförande i kommissionen, med ansvar för att "skydda vår europeiska livsstil". Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Såväl 2009 som 2014 tvingades dåvarande kommissionscheferna José Manuel Barroso och Jean-Claude Juncker ändra om i sina laguppställningar. Barroso ville göra bulgariska Rumjana Zjeleva till biståndskommissionär, men fick tänka om sedan Zjeleva sågats rejält i EU-parlamentets utskottsförhör. Juncker fick i sin tur byta bort slovenska Alenka Bratusek, som också fick svidande kritik när hon utskottsgranskades som energiunionsansvarig.

När det nu snart är dags för Ursula von der Leyens tilltänkta kommissionärer att förhöras så slipas det på knivarna igen.

– Någon kommer definitivt att ryka. Denna gång kan det till och med bli mer än en, gissar svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) på en pressträff i Bryssel.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Skyddad livsstil?

När von der Leyen i tisdags presenterade vad hennes 26 kommissionärer ska få för uppdrag skrevs snabba frågetecken ned om både ansvarsområden och titlar.

Främst stormar det kring grekiske Margaritis Schinas vars titel som ansvarig för att "skydda våra europeiska livsstil", anklagas för att vara hämtad från ytterhögerns ordbok.

– En absolut skandal, fräste belgaren Philippe Lamberts, gruppledare i EU-parlamentets gröna partigrupp, i en omedelbar kommentar – särskilt med tanke på att Schinas kommer att vara delansvarig för migrationsfrågorna.

Om inte titeln ändras lär han nu kunna räkna med en rejäl holmgång i väntande utskottsförhör, även om det i huvudsak är svenska Ylva Johansson som ska hantera asyl- och migrationspolitiken.

"Ingen lek"

Andra som kan få det tufft är franska industrikommissionären Sylvie Goulard och polske jordbrukschefen Janusz Wojciechowski som båda står under formell utredning för felaktigt användande av sina bidrag i EU-parlamentet. Rumänska Rovana Plumb, utsedd till transportansvarig, har i sin tur nätt och jämnt undgått en korruptionsgranskning i hemlandet.

Därutöver ifrågasätts utvidgningsansvarige László Trócsányi för sina år som justitieminister i Ungern – vars politik på just det juridiska området fått hård kritik av många. Och att Paolo Gentiloni från ekonomiskt svajiga Italien ska ansvara för just ekonomin skapar också funderingar.

Varje kommissionär kommer att pressas i tre timmar långa utskottsförhör som inleds i slutet av september.

– Det här är ingen lek. Svenska politiker har nog ingen aning om hur tufft det är, konstaterar Fredrick Federley (C).

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Lakers på is

Emil om gruppdynamiken: ”Vi triggar igång varandra”

Växjö Lakers #14 har dragit lärdom av fjolåret.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.