Annons

Tunga blåbär trillar av senfärdigt ris

Natur • Publicerad 4 augusti 2019
Blåbär som ännu är kvar på riset. Arkivbild.
Blåbär som ännu är kvar på riset. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Blåbär som trillar av riset – vad är det frågan om? Fenomenet kan ha med sommarens kombination av sol och efterföljande regnskurar att göra.

– I de områden där bären nu har mognat så ser vi att där det funnits mycket kartsättning på plantorna så har en del av bären helt enkelt ramlat av. Vi har aldrig varit i en liknande situation tidigare, säger Martin Engström, vd på bärföretaget Olle Svensson AB, till

Annons

Enligt Kimmo Rumpunen vid Sveriges lantbruksuniversitet handlar det inte om en effekt av fjolårets långvariga värmebölja. Däremot kan värmen i år ha gjort att blåbären mognat så kvickt att blåbärsriset inte hinner med.

– Det kan exempelvis ha varit gynnsamma förhållanden att tillverka socker i bären och sen har det kommit regn. Bären sväller kraftigt och blir tunga och skulle kunna lossna av den anledningen från skaftet som kanske fortfarande inte hunnit växa till i samma utsträckning så att de orkar bära bären, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons