Annons

Turkiet och USA öppnar ledningscentral

Syrien • Publicerad 7 augusti 2019
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar meddelar beslutet om ledningscentralen under ett möte i Ankara på onsdagen.
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar meddelar beslutet om ledningscentralen under ett möte i Ankara på onsdagen.Foto: AP/TT

Turkiet och USA ska öppna en gemensam ledningscentral för att hantera spänningarna mellan turkisk militär och den USA-stödda kurdiska milisen YPG i norra Syrien.

Turkiet har trappat upp hoten om att inleda en offensiv mot YPG. Landet ser milisen som en gren av det kurdiska partiet PKK, som i 35 år utkämpat ett blodigt uppror på turkiskt territorium.

Annons

USA befinner sig i ett svårt läge, då landet dels är allierat med Turkiet i Nato men också stöder YPG i kampen mot terrorgruppen IS.

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper har kallat en eventuell turkisk offensiv i norra Syrien för "oacceptabel", medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdat landets rätt att "eliminera alla hot mot dess nationella säkerhet".

Efter framgångsrika förhandlingar står nu länderna inför att skapa en säkerhetszon längs den turkiska gränsen mot Syrien och upprätta en "fredskorridor" för hemvändande syriska flyktingar.

Över 3,5 miljoner syriska flyktingar uppehåller sig i Turkiet, det högsta antalet i världen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons