Annons

Turkisk oppositionspolitiker fängelsedömd

Turkiet • Publicerad 6 september 2019
Canan Kaftancioglu, ledare för det sekulära turkiska oppositionspartiet CHP i Istanbul, vinkar till anhängare utanför domstolen i Istanbul i juli.
Canan Kaftancioglu, ledare för det sekulära turkiska oppositionspartiet CHP i Istanbul, vinkar till anhängare utanför domstolen i Istanbul i juli.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Canan Kaftancioglu, ledare för det sekulära turkiska oppositionspartiet CHP i Istanbul, har dömts till nio år och åtta månader i fängelse uppger företrädare för partiet.

Kaftancioglu befinns skyldig till att ha spridit "terrorpropaganda", en brottsrubricering som baseras på att hon citerat en medlem i den terrorstämplade PKK-gerillan. Hon döms även bland annat för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan och för att ha förödmjukat staten.

Annons

Hon har nekat till anklagelserna och beskrivit rättsprocessen som politiserad.

Domen måste fastslås i högre instans innan straffet kan verkställas.

Kaftancioglu var en nyckelfigur under kampanjerna inför lokalvalen i Istanbul som ledde till att CHP:s Ekrem Imamoglu valdes till borgmästare och att regeringspartiet AKP förlorade makten i staden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons