Tusentals i manifestationer mot Turkiet

Tusentals svenskkurder samlades i Stockholm och i Göteborg på lördagen för att manifestera mot Turkiets militäroffensiv i norra Syrien.
Politik • Publicerad 12 oktober 2019
Demonstration på Norra Bantorget i Stockholm under lördagen.
Demonstration på Norra Bantorget i Stockholm under lördagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Manifestationen i Stockholm inleddes på Norra Bantorget. Bland deltagarna fanns Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Det är en desperat situation när Turkiet, med Natos näst största armé, gör ett rent överfall på norra Syrien, säger han till TT.

– Det är ett svepskäl för etnisk rensning. Man driver hundratusentals människor på flykt och försöker krossa de kurder som befriade hela världen från IS. Det får inte ske.

Hav av flaggor

Demonstranterna tågade sedan till Mynttorget i Gamla stan, där ett hav av vajande kurdiska flaggor bildades utanför riksdagen.

Bland de svenskkurder som åkt till Stockholm för att visa sitt stöd fanns bröderna Hoshiyar och Hushang Ghaderi från Upplands Väsby respektive Eskilstuna.

– Vi är här för att visa solidaritet och stå emot aggressionen och provokationen. Jag vill se sanktioner, först och främst mot vapen men även ekonomiska. Det är det enda man kan göra, säger Hoshiiar Ghaderi.

– Vi blir attackerade oprovocerat. Det är en folkrensning. Vi måste sluta skicka krigsmaterial till diktaturer – inte bara i detta sammanhang, utan över huvud taget, fyller Hushang Ghaderi i.

Skallande rop

Musik dånade från högtalare på Mynttorget, och från flaket på en pickup skanderades ramsor i mikrofon som folkmassan besvarade med skallande rop.

– Vi försöker få vårt kära land Sverige att vakna till liv som våra grannländer Finland och Norge. De bryter kontakten direkt, men här skickar vi en motion till riksdagen, och när kriget väl är över har man kommit fram till om man ska fortsätta sälja eller inte, säger Shoresh Ghaderi från Stockholm.

Nöjd med regeringen

Författaren och debattören Kurdo Baksi, som arrangerade manifestationen, är nöjd med den svenska regeringens respons.

– Utrikesminister Ann Linde (S) har gett kurderna enormt stöd och krävt ett vapenembargo från EU. Jag har ingen kritik mot regeringen, säger han.

Lalesh Hajo har rest från Bollnäs med en grupp vänner. Flera av dem har draperat sig i kurdiska flaggor.

– Det är fantastiskt. Jag har aldrig sett något liknande bland kurder, säger hon.

Även i Göteborg arrangerades en manifestation under lördagen, där runt 4 000 personer deltog, enligt Göteborgs-Posten.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.