Tusentals pilgrimer i karantän i Turkiet

Obligatorisk karantän väntar tusentals pilgrimer som återvänder till Turkiet från Saudiarabien. Detta sedan en person som förra veckan kom hem från sin pilgrimsfärd bekräftats vara smittad av coronaviruset.
Coronavirus • Publicerad 15 mars 2020
Pilgrimer som landat på flygplatsen i den turkiska huvudstaden Ankara väntar på vidare transport till karantänsboenden.
Pilgrimer som landat på flygplatsen i den turkiska huvudstaden Ankara väntar på vidare transport till karantänsboenden.Foto: AP/TT

Turkiska troende har i stora skaror hastat hem från Saudiarabien innan landets två veckor långa in- och utreseförbud träder i kraft på söndagen.

Men i hemlandet väntar obligatorisk karantän.

"Alla passagerare som återvänt från umra sedan i går kväll placeras i karantän i separata rum i studentkorridorer", skriver hälsominister Fahrettin Koca på Twitter på söndagen.

Umra är den så kallade lilla vallfärden som kan göras när som helst under året, till skillnad från den stora vallfärden under högtiden hajj som i år inleds den 28 juli.

Åtgärden vidtas sedan en pilgrim som återvände från Saudiarabien förra veckan befunnits vara coronasmittad, Turkiets sjätte bekräftade fall.

Turkiet, som sedan tidigare stängt skolor och universitet, har iordningställt över 10 000 karantänsplatser. Men enligt Ali Erbaş, som leder landets direktorat för religiösa frågor, kan antalet hemvändande pilgrimer komma att uppgå till 21 000.

Saudiarabien, som på söndagen hade 86 bekräftade coronafall, slutade redan i början av mars att utfärda nya vallfärdsvisum för utlänningar. Senare stängdes de heliga platserna i Mecka och Medina även för saudiska medborgare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.