Annons

Nya sammandrabbningar i Hongkong

Polisen och proteströrelsen drabbar samman på Hongkongs gator – för nionde helgen i rad. Maskerade demonstranter har krossat fönster på polisfordon medan polisen gått till angrepp med batonger och tårgas.
Hongkong • Publicerad 3 augusti 2019
Demonstranter tänder eld på pappkartonger för att hindra polisen att göra framstötningar.
Demonstranter tänder eld på pappkartonger för att hindra polisen att göra framstötningar.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Kvällens sammandrabbningar ägde rum i det populära turistdistriktet Tsim Sha Tsui. Maskerade demonstranter belägrade en lokal polisstation, slog sönder rutorna på polisfordon och sprejade slagord på närbelägna husväggar.

Polisen svarade med tårgas och rusningar och grep flera demonstranter.

"Fredlig protest"

Annons

Tidigare under lördagen samlades tusentals i en park i Hongkong för att delta i dagens massdemonstration.

– Vi vill att det här ska vara en fredlig protest. Vi har bett alla att undvika våld i hopp om att polisen inte ska slå tillbaka, sade den 25-åringe digitale marknadsföraren Gary.

Protesterna riktade sig ursprungligen mot ett lagförslag om att brottsmisstänkta skulle kunna utlämnas till Fastlandskina, men har kommit att utvecklas till en bredare rörelse med krav på demokratiska reformer.

Under en halvtimme blockerade en del av proteströrelsen en av Hongkongs huvudtunnlar vilket orsakade omfattande trafikstörningar. Affärer och hotell slog igen dörrarna när demonstrationståget, till största del klätt i svart, tågade genom Tsim Sha Tsui och satte upp vägbarriärer.

Arrangörerna uppger själva att runt 120 000 demonstrerat under lördagen. Polisen har ännu inte rapporterat någon siffra.

Demonstration för polisen

På andra sidan Hongkong samlades tusentals demonstranter, klädda i vitt, i en annan sorts protest. De gav sitt stöd till Hongkongs poliskår och flera viftade med kinesiska flaggan.

Den Kinavänlige parlamentsledamoten Junius Ho togs emot med rungande applåder när han steg upp för att tala till folkmassan.

– Vi är Hongkongs riktiga folk, inte som de där svartklädda gangstrarna. Vi behöver inte en så kallad "HK-revolution". Vi behöver bara göra vårt bästa, det är nog, sade han under sitt tal.

Våldet eskalerar

Våldet har ökat, såväl från demonstranterna som från polisens sida, sedan protestvågen utbröt i början av juni. Demonstranterna anklagar polisen för övervåld och kräver att de som gripits ska släppas fria. Polisen nekar till påståendena och använder sig samtidigt av allt hårdare taktiker. Under veckan har över 40 demonstranter anklagats för upplopp vilket kan ge tio års fängelse.

Peking har också varnat att den kinesiska armén är beredd att ingripa i regionen om det skulle vara nödvändigt.

Annons

Polisen har i ett uttalande under lördagen uppmanat demonstranterna att "sluta upp med sina olagliga handlingar" och uppmanat övriga Hongkongbor att hålla sig borta från demonstrationsområdet.

Proteströrelsen planerar nya protester under söndagen och en masstrejk har utlysts på måndag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons