Tyfonvarningen stoppar VM-matcher

Två matcher i rugby-VM ställs in på grund av tyfonen Hagibis som väntas komma in över Japan i helgen.
Rugby • Publicerad 10 oktober 2019
En satellitbild av tyfonen Hagibis på väg in mot Japan, där VM-matcher i rugby ställs in.
En satellitbild av tyfonen Hagibis på väg in mot Japan, där VM-matcher i rugby ställs in.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Englands sista gruppspelsmatch mot Frankrike ställs in, liksom Nya Zeelands match mot Italien. Båda skulle ha spelats på lördag då den tropiska orkanen, som väntas bli en av de värsta på flera år, beräknas dra in över södra Japan.

Det är första gången som matcher i rugby-VM ställs in.

England och Frankrike är redan klara för kvartsfinal, och England kommer att stå som gruppsegrare och får troligtvis möta Australien i kvartsfinal. Englands förbundskapten Eddie Jones är nöjd över att få nästan två veckors vila inför kvartsfinalen.

– Vem skulle ha trott att vi skulle få två relativt enkla matcher i VM (mot Tonga och USA), en tuff (mot Argentina) och sen två veckor på oss förbereda oss på kvartsfinal? Någon måste le mot oss – tyfonguden kanske? säger han.

Skyfall och stormar

I det italienska laget är man säkert inte så glada över den inställda matchen mot Nya Zeeland, eftersom de nu inte har någon chans att nå kvartsfinal.

Även söndagens match mellan värdlandet Japan och Skottland är i farozonen. Om den matchen ställs in går Japan till kvartsfinal för första gången.

I tyfonen Hagibis spår kan det bli orkanbyar på uppemot 80 meter i sekunden. Tyfonens bana är ännu inte fastställd.

– Man ska inte vara så besatt av var stormens öga är. För även om tyfonen inte drar in över land kommer det att bli stor påverkan med skyfall, stormvindar, stormvågor och höga vågor, säger en person på Japans meteorologiska institut.

F1-kval kan flyttas

I Japan ska det också köras formel 1-lopp i helgen. Arrangörerna säger att man följer Hagibis framfart noga och att säkerheten för alla runt Suzukabanan har högsta prioritet.

Ett sannolikt scenario är att lördagens kval ställs in och körs på söndagen i stället, några timmar före loppet.

– Vi kommer nog få ledigt på lördag och får i stället gå upp tidigare på söndag, säger Red Bull-föraren Max Verstappen.

– Det påverkar oss inte, vi har gjort det förr.

Den franske föraren Jules Bianchi kraschade 2014 på Suzukabanan, som var våt efter häftiga regn efter en tyfon. Bianchi omkom senare av skadorna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.