Unga detektiver löser brott i tågmiljö

Film Artikeln publicerades
Den nya filmen om Lassemajas detektivbyrå spelas till stor del in vid Anten-Gräfsnäs museijärnväg utanför Alingsås. I denna scen ska järnvägsorkestern strax spela inför publik. Deckarduon Lassemaja konstaterar att det finns flera misstänkta i orkestern. I mitten Nils Kendle (Lasse), Rani Pyne (Klara) och Polly Stjärne (Maja).
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Den nya filmen om Lassemajas detektivbyrå spelas till stor del in vid Anten-Gräfsnäs museijärnväg utanför Alingsås. I denna scen ska järnvägsorkestern strax spela inför publik. Deckarduon Lassemaja konstaterar att det finns flera misstänkta i orkestern. I mitten Nils Kendle (Lasse), Rani Pyne (Klara) och Polly Stjärne (Maja).

En flicka vill hjälpa sin pappa, som dömts för ett tågrån, men verkar vara oskyldig. Lassemajas detektivbyrå tar upp fallet i nästa film. I järnvägens orkester finns flera misstänkta.

En stor del av filmen "Tågrånarens hemlighet" spelas in vid Anten-Gräfsnäs museijärnväg utanför Alingsås, en miljö som andas historia och känns idyllisk. Berättelsen är både rolig och spännande tycker barnen som spelar huvudrollerna.

– Det är en bra blandning, säger Polly Stjärne, som spelar Maja.

Barnen är nya i sina roller – precis som regissören. Moa Gammel är en rutinerad skådespelare och har även regisserat radio, men gör nu regidebut på film.

Med nya ögon

Berättelserna om Lasse, Maja och deras detektivbyrå, som skapats av författaren Martin Widmark, har hunnit bli många, både i böcker och på film. Men Moa Gammel har inte haft någon närmare relation till förlagorna.

– Det kanske är bra. Jag kommer in med friska ögon, har fått läsa böckerna själv och har inte sneglat så mycket på andra filmatiseringar, säger Gammel.

– Jag har försökt utgå från böckerna. Deras färger och deras värld.

Handlingen utspelas i en sorts tidlös dåtid, till stor del hämtad från 1960-talet. Moa Gammel kallar den "klassisk retro".

– För mig kan även Gameboy ingå där. Det är en egen värld, säger hon.

Inget blått

En detalj som till stor del uteslutits är färgen blå. Moa Gammel tycker att blått inte passar ihop med den färgkarta man valt.

– Blått är förbjudet i hela filmen, på kläder och så där. Om scenografen kommer med en blå resväska, så säger jag "inget blått".

Gammel vill vara både lyssnande och bestämd som regissör.

– Jag kommer alltid att veta vad jag vill. Men om nån har en bättre idé, så vinner den. Jag älskar att folk får känna sig fria att ha åsikter om vad vi gör.

En som gillar filmens färgskala är Helena Willis, som gör alla teckningar i böckerna om Lassemajas detektivbyrå.

– Det här känns jättelovande visuellt. De har sån omsorg om kostymer och färgsättning, säger Willis om filmen som nu spelas in.

Drama och mörker

Den nya filmen görs enligt ett originalmanus av Henrik Engström och Mattias Grosin. Moa Gammel tycker att det är viktigt att filmen inte bara är rolig.

– Det är ganska mycket drama och ganska mycket mörker. En flicka har rymt från ett barnhem för att återförenas med sin pappa, som rymt från ett fängelse. Lassemaja måste lösa mysteriet för att återförena dem, säger Moa Gammel.

Barnen i filmens huvudroller är helt överens om att det är roligt att vara skådespelare.

– Min storasyster är skådespelare, så jag har tänkt lite på det. Det är väldigt kul nu när jag gör det, säger Polly Stjärne, som spelar Maja.

– Man får lära känna nya personer och vänja sig vid att vara framför kameran, säger Nils Kendle, som spelar Lasse.

– Men det är jobbigt att man behöver lägga sig tidigt och vakna tidigt, lägger han till.

Vet vem rånaren är

I denna film får Lasse och Maja sällskap av den lite yngre flickan Klara, som spelas av Rani Pyne. Hon beskriver skådespelandet som "bara roligt".

– Men ibland kan det vara lite jobbigt när det är väldigt varmt, för man blir trött och så, säger Rani Pyne.

Barnen har läst manuset och vet vad som ska hända i filmen.

– Ibland kan det kännas lite konstigt att göra en massa teorier om vem som är rånaren, när man vet exakt vem det är, säger Polly Stjärne.

Fakta

Fakta: Lassemaja

Böckerna om Lassemajas detektivbyrå är skrivna av Martin Widmark, med illustrationer av Helena Willis. Den första boken gavs ut 2002.

Berättelserna utspelar sig i den påhittade staden Valleby, där barnen Lasse och Maja löser mysterier tillsammans.

Filmen som nu görs om Lassemajas detektivbyrå är den sjätte.

SVT gjorde en julkalender om detektivbyrån 2006.

Lasse-Maja var också ett namn på Lars Molin, en känd tjuv som satt fängslad länge i början av 1800-talet. Molin var ofta förklädd till kvinna i samband med stölderna.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Lassemaja

Filmen om Lassemajas detektivbyrå som spelas in i sommar heter "Tågrånarens hemlighet".

Den handlar om att flickan Klara vill återförenas med sin pappa, som dömts till fängelse för ett tågrån.

Inspelningen görs vid Alingsås, nära Göteborg. Flera scener görs på Anten-Gräfsnäs museijärnväg.

I huvudrollerna: Nils Kendle, tio år (Lasse), Polly Stjärne, elva år (Maja), Rani Pyne, åtta år (Klara).

I övriga roller: Tomas Norström, Tomas von Brömssen, Lia Boysen och Ulla Skoog.

Regissör: Moa Gammel.

Manus: Henrik Engström och Mattias Grosin.

Filmen produceras av SF Studios tillsammans med Film i Väst, SVT och Svensk Filmindustri.

"Tågrånarens hemlighet" planeras få premiär i februari.

Källa: SF Studios

Visa mer...