Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen vände nedåt under tisdagens handel och OMXS-index landade vid stängning på minus 0,6 procent
Börs • Publicerad 8 oktober 2019
Det är dystert på börserna världen över. Arkivbild.
Det är dystert på börserna världen över. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

OMXS-index tillbakagång följer utvecklingen på de ledande Europabörserna. Allt större pessimism kring de stundande handelssamtalen i Washington mellan USA och Kina bidrar till att trycka ned index hos börserna.

– Vi förväntar oss att vi kan få se ett miniavtal då varken Peking eller Washington är intresserat av att låta det här eskalera men när det gäller ett omfattande avtal är parterna för långt ifrån varandra, säger en analytiker vid Commerzbank i Frankfurt till Reuters.

Osäkerheten har spätts på efter uttalanden från president Donald Trump att han vill ha just ett "omfattande avtal". Detta samtidigt som USA har beslutat att svartlista 28 kinesiska bolag vilket väckt kraftiga protester från Kina.

Assa Abloy blev en av förlorarna i tisdagens handel och låskoncernen landade på minus 3,0 procent. Stålkoncernen SSAB backade 1,3 procent och verkstadsbolaget Sandvik sjönk 1,8 procent.

Även medicinteknikbolaget Getinge backade stort, minus 2,0 procent liksom hygienkoncernen Essity som gick minus 2,4 procent.

Gruvjätten Boliden gick åt motsatt håll tack vare höjd riktkurs av Nordea. Aktien steg 1,8 procent.

Ericsson steg med 1,4 procent. Detta efter beskedet att kinesiska Huawei får nobben av Telia Norge. I stället får Ericsson förtroendet att bygga ut teleoperatörens 5G-nät i Norge.

Kinnevik noterade en uppgång på 1,3 procent efter höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch.

I Frankfurt backade DAX-index med 1,0 procent, CAC40-index i Paris sjönk med 1,2 procent medan FTSE100-index i London landade på minus 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.