Annons

Migrantskepp får lägga till i Italien

Italien • Publicerad 14 september 2019
Migranter ombord på Ocean Viking spanar ut mot havet.
Migranter ombord på Ocean Viking spanar ut mot havet.Foto: Renata Brito/AP/TT

Italien har gått med på att låta räddningsfartyget Ocean Viking, med 82 migranter ombord, gå i hamn på Lampedusa, uppger den franska hjälporganisationen SOS Mediterranée som kör båten.

"Ocean Viking har alldeles nyss fått instruktioner från samordningscentralen för sjöräddning i Rom att fortsätta till Lampedusa", twittrar organisationen.

Annons

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner skriver på Twitter att Italien, Frankrike, Portugal, Tyskland och Luxemburg har kommit överens om att dela upp migranterna mellan sig.

Beslutet att låta fartyget lägga till markerar en kursändring för Italien. Landets nya regering, som installerades i tisdags, har aviserat att den vill föra en mjukare migrationspolitik än vad som tidigare var fallet.

Landets förre inrikesminister, Legaledaren Matteo Salvini, drev under sina 14 månader på posten en hård linje mot invandringen över Medelhavet, och hade för vana att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons