Sydkorea: Nya projektiler från Nordkorea

Nordkorea • Publicerad 9 mars 2020
En ospecificerad robot skjuts upp av Nordkorea i augusti 2019. Bilden har tillhandahållits av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Arkivbild.
En ospecificerad robot skjuts upp av Nordkorea i augusti 2019. Bilden har tillhandahållits av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Arkivbild.Foto: KCNA/AP/TT

Nordkorea har ännu en gång avfyrat oidentifierade projektiler över Japanska havet, uppger den sydkoreanska militären. För en vecka sedan sköt diktaturen iväg vad som, enligt Sydkorea, tycks ha varit två ballistiska kortdistansrobotar, från Wonsan på den nordkoreanska östkusten.

Den här gången har tre projektiler avfyrats från Sondok, inte långt därifrån.

"Militären håller uppsikt på ytterligare avfyrningar och upprätthåller beredskapen", säger den sydkoreanska militären i ett uttalande.

Efter förra veckans uppskjutning rapporterade nordkoreanska statliga medier att landet hade testat "långdistansartilleri" och att landets ledare Kim Jong-Un hade närvarat vid uppskjutningarna. Diktatorn ska ha uttryckt "stor tillfredsställelse" och ska ha uppmanat soldaterna att träna hårdare.

De nya uppskjutningarna är de första på flera månader och kommer i en tid av dödläge i samtalen mellan USA och Nordkorea. Förra året genomförde Nordkorea 13 tester med minst 25 robotar. Sanktioner har införts mot landet av bland annat USA, Sydkorea och FN:s säkerhetsråd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.