Uppgifter: Erdogans ex-kompanjon bildar parti

Turkiet • Publicerad 12 december 2019
Turkiets före detta premiärminister Ahmet Davutoglu. Arkivbild.
Turkiets före detta premiärminister Ahmet Davutoglu. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiets före detta premiärminister Ahmet Davutoglu var länge en nära allierad med president Recep Tayyip Erdogan, men har på senare tid varit en av hans hårdaste kritiker. Nu ska Davutoglu bilda ett nytt parti, enligt källuppgifter till AFP och Reuters.

En nära medarbetare till Davutoglu säger att en grupp företrädare fyllde i de nödvändiga papperen på inrikesministeriet i Ankara på torsdagen och att namnet ska bli Framtidspartiet.

Den 60-årige Davutoglu var premiärminister 2014–2016 men slutade efter en konflikt med Erdogan. Konflikten rörde främst de konstitutionella reformer som Erdogan genomdrev för att utöka presidentmakten.

Efter en längre tids offentlig tystnad började Davutoglu, främst efter det islamistiska AK-partiets förluster i viktiga lokalval, öppet kritisera Erdogan och hans sätt att leda landet och partiet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.