Trump utlyser nödläge för att stoppa corona

USA:s president Donald Trump deklarerar nationellt nödläge för att hejda spridningen av coronaviruset, meddelar han vid en pressträff utanför Vita huset.
Han säger att regeringen frigör 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta delstaterna och lokala myndigheterna.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
USA:s president Donald Trump när han tillkännager ett nationellt nödläge på grund av coronaviruset.
USA:s president Donald Trump när han tillkännager ett nationellt nödläge på grund av coronaviruset.Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– För att släppa lös den fulla kraften hos den federala regeringen i den här ansträngningen deklarerar jag i dag officiellt ett nationellt nödläge – två mycket stora ord, slog Trump fats vid tillkännagivandet.

Provtagningen ska öka runt om i USA i samarbete med ett läkemedelsbolag, fortsatte Trump. Han sade också att amerikaner ska kunna testa sig utan att behöva "lämna sin bil".

Trump förväntar sig nu att en halv miljon coronatester kommer att finnas tillgängliga från och med i början av nästa vecka.

"Testa inte i onödan"

Trump uppmanade dock amerikanerna att inte gå och testa sig i onödan.

– Vi vill inte att folk tar ett test om vi känner att de inte borde göra det och vi vill inte att alla ska springa ut och testa sig – bara om du har vissa symtom.

Också experthjälp och materiell hjälp ska tillhandahållas av regeringen, enligt Trump. Nödläget innebär också att de delstatliga och lokala myndigheterna kan bortse från de regler som annars gäller för kampen mot viruset.

Den amerikanske presidenten har tidigare fått omfattande kritik för uttalanden där han har spelat ned följderna av pandemin.

Men nu låter det annorlunda.

– Vi har jobbat otroligt hårt med det här och gjort otroliga framsteg.

"Mest motståndskraftiga"

Han konstaterade att de närmaste åtta veckorna blir avgörande för hur landet klarar krisen, men också att det kommer att gå bra:

– Amerikanerna är det starkaste och mest motståndskraftiga folket på jorden.

I torsdags svensk tid klargjorde Trump i ett tv-sänt tal att flygresor från Europa till USA stoppas under en månad från och med fredagen. Uttalandet har väckt många frågor och reglerna kring flygstoppet är fortfarande oklara.

Trump pekade också på att Världshälsoorganisationen (WHO) sagt att Europa nu är världens centrum för smittspridning.

Att han redan stoppat flygningar till och från Europa kan vara skicklighet eller tur.

– Kalla det vad ni vill.

Vidare meddelade presidenten att räntan på federala studielån kapas till noll under coronakrisen.

Stigande börser

Efter Trumps tal på fredagen steg kurserna åter kraftigt på USA-börserna och vid stängning hade Dow Jones ökat 9,3 procent. Detta sedan börser runt om i världen fallit skarpt under tidigare dagar.

Kongressen och Vita huset sade sig på fredagen vara nära en överenskommelse om vilka åtgärder som ska vidtas för att bromsa det finansiella kaoset i spåren av virusspridningen.

Men enligt Trump har inte Demokraterna i representanthuset inte givit "tillräckligt" och någon uppgörelse inte är klar.

– De gör inte det som är rätt för nationen.

Några timmar senare meddelade representanthusets talman Nancy Pelosi att Demokraterna träffat en överenskommelse med president Trumps regering om ett stödpaket för att bekämpa coronavirusets framfart.

Enligt Pelosi väntades paketet antas av kongressen inom kort.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.