Annons

Upprop från kvinnor bakom scen och kamera

Nu larmar även över 1 600 kvinnor bakom scenen och kameran om trakasserier och övergrepp inom teater- och filmindustri.
Metoo • Publicerad 1 december 2017
Pernilla August. Arkivbild.
Pernilla August. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Åsa Kalmér. Arkivbild.
Åsa Kalmér. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Bland de 1 614 kvinnor som skrivit under uppropet, som publiceras i Svenska Dagbladet , finns en lång rad yrkesgrupper, som regissörer, scenografer, kostymdesigners, manusförfattare, fotografer, klippare, receptionister och skräddare. Uppropet går under namnet #metoobackstage och syftet är att belysa förlegade maktstrukturer, övergrepp och trakasserier inom den svenska film- och teaterindustrin.

Uppropet följer i spåren av de kvinnliga skådespelarnas kampanj #tystnadtagning som publicerades tidigare i november, där även de berättade om övergrepp inom film- och teatervärlden.

Trasigt samhälle

Annons

Bland underskrifterna finns namn som Pernilla August, Anna Vnuk, Anna Odell, Ella Lemhagen, Josephine Bornebusch och Alexandra Dahlström.

Regissören Åsa Kalmér är en av initiativtagarna till uppropet. Hon säger till SvD att kvinnors kritik mot arbetsmiljön antingen ignoreras eller inte följs upp.

– Alla känner till allt det här, överallt. Det är ett medberoendebeteende som upprätthålls av båda könen. Vi lever i ett trasigt, ojämställt samhälle där kvinnorna inte får göra några misstag och alltid måste vara perfekta. Varför bedöms inte vår kompetens som männens? Ytterst är det en maktkamp om skattemedel och resurser.

Våldtäkter och trakasserier

I uppropet vittnar många om övergrepp i samband med arbetet. Flera vittnar om våldtäkter, andra om trakasserier.

"Manlig stjärna utsätter mig för fem månaders psykisk terror med påhopp och glåpord blandat med tårar och prat om att hans liv är kaos – så eskalerar det med att han tycker att jag minsann borde runka av honom. Anmälde till HR som avrådde mig från att göra ’så stor grej av det’. Den manlige skådespelaren fick gå i ’samtalsterapi’ hos vd:n”, skriver en kvinna.

En kvinna som arbetat som publikvärd berättar om hur hon och hennes kollegor haft det på arbetet:

"’Alla i huset vill ligga med publikvärdsbrudarna’, förklarade en manlig kollega lite ursäktande för mig när jag påpekade att jag inte uppskattade att bli tafsad på på min dåvarande min arbetsplats (eller någonsin för den delen). På samma ställe gick en manlig regissör förbi och droppade i förbifarten: ’Ni har ju inget riktigt jobb men ni är fina att se på’", skriver hon.

Sara Haldert/TT /TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons