Annons

USA aktiverar försvarspakt efter Maduros drag

USA/Venezuela • Publicerad 12 september 2019
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA har aktiverat en regional försvarspakt med en rad andra länder och Venezuelas opposition, efter vad som anses vara "krigiska" åtgärder från president Nicolás Maduros regim.

Begäran om att aktivera försvarspakten kom från den venezuelanska oppositionen under ledning av Juan Guaidó, enligt ett uttalande från USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Annons

"Nya krigiska åtgärder från Venezuelas regering som placerar sig längs gränsen mot Colombia, samt närvaron av olagliga beväpnade grupper och terroristorganisationer på venezuelansk mark, visar på att Nicolás Maduro inte bara utgör ett hot mot det venezuelanska folket, hans agerande hotar freden och säkerheten för Venezuelas grannar", twittrar Pompeo.

Han skriver i ett uttalande att USA ser fram emot samtal med de andra länderna i försvarspakten om att hantera krisen i Venezuela.

I tisdags meddelade Venezuelas militär att man börjat sända ut 150 000 soldater för militära övningar vid gränsen mot Colombia.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons