USA-börserna rasade efter räntesänkning

Den överraskande räntesänkningen var tänkt att lugna marknaden. Men effekten blev den motsatta – "är läget så illa", tänkte investerarna och kurserna föll kraftigt.
Börs • Publicerad 3 mars 2020
USA-börserna rasade efter räntesänkningen.
USA-börserna rasade efter räntesänkningen.Foto: Richard Drew/AP/TT

På tisdagen sänkte den amerikanska centralbanken Federal Reserve oväntat styrräntan med 0,5 procentenheter i ett försök att bromsa de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning.

USA-börserna reagerade först positivt, för att sedan falla tillbaka – i något som utvecklade sig till ett ras. Fedchefen Jerome Powells försäkran att den "amerikanska ekonomins grund är fortsatt stark" övertygade inte marknaden som snarare oroades av det överraskande Fed-draget.

Sämst gick det för storbankerna. Bank of America tappade 4,7 procent och JP Morgan Chase gick ned 3,3 procent.

Oljepriset föll vilket drabbade de stora oljebolagen. Exxon backade 3,8 procent och Chevron gick ned 1,3 procent.

Räntesänkningen tryckte också ned den amerikanska tioåriga statsobligationen. Den har pressats nedåt en tid men nu föll den för första gången i historien under 1 procent. Även den amerikanska tvåårsräntan föll.

Dow Jones backade 3,0 procent liksom Nasdaqs kompositindex. S&P 500 sjönk 2,8 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.