Oväntat stark tillväxt i USA

USA:s bruttonationalprodukt växte med 2,1 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, visar en preliminär beräkning gjord av USA:s handelsdepartement. Det var mer än väntat.
(TT-Reuters) • Publicerad 26 juli 2019
President Donald Trump kan glädjas åt rekordhöga börsnivåer och den lägsta amerikanska arbetslösheten på 50 år. Arkivbild
President Donald Trump kan glädjas åt rekordhöga börsnivåer och den lägsta amerikanska arbetslösheten på 50 år. ArkivbildFoto: Carolyn Kaster AP/TT

Amerikanska marknadsräntor stiger något efter rapporten.

Det är en inbromsning jämfört med tillväxten på 3,1 procent under årets första kvartal.

Inbromsningen var mindre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en amerikansk tillväxt på 1,8 procent under andra kvartalet i år.

BNP-talen för andra kvartalet kommer inför nästa veckas räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve, som då väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter.

Bakom den oväntat höga tillväxten ligger bland annat en stark hushållskonsumtion, som lyfter med 4,3 procent. Löneökningar och lägre bensinpriser driver på.

Andra faktorer som vittnar om en stark amerikansk ekonomi är att arbetslösheten i landet är den lägsta på 50 år och att börsen är på historiska rekordnivåer.

Samtidigt pekar mycket nedåt, bland annat med kraftiga fall för inköpschefsindex.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.