Annons

USA godkänner utgiftsökningar

Den amerikanska senaten har som väntat godkänt en tvåårig förlängning av det undantag som innebär att skuldtaket får höjas ytterligare. Förslaget var en del av den federala statsbudget som också innebär utgiftsökningar på 320 miljarder dollar.
USA • Publicerad 1 augusti 2019
USA:s president Donald Trump kallar uppgörelsen "fenomenal".
USA:s president Donald Trump kallar uppgörelsen "fenomenal".Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Politiskt innebär dagens beslut att frågan om skuldtaket inte blir riktigt het igen förrän efter presidentvalet 2020. Men kongressen och president Donald Trump måste efter sommaruppehållet också godkänna tolv separata lagförslag vid sidan av budgetuppgörelsen för att undvika att USA får betalningsproblem och återigen tvingas stänga federala verksamheter. Senast kring årsskiftet var USA:s statsapparat delvis nedstängd i rekordlånga 35 dagar till följd av låst läge i budgetfrågor.

Redan före det lagförslag som nu passerat kongressens båda kammare brottas USA med ett gigantiskt budgetunderskott, som spätts på av Trumpregeringens stora skattesänkningar. I år räknar kongressens budgetkontor med att underskottet ökar till 896 miljarder dollar eller 4,2 procent av BNP. USA:s statsskuld ligger samtidigt på cirka 105 procent av landets BNP.

Annons

President Trump, vars signatur nu krävs för att förslaget ska träda i kraft, kallar budgetuppgörelsen "fenomenal för vår fantastiska militär, våra veteraner och jobben, jobben, jobben!"

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons