USA har stoppat en miljon migranter

USA • Publicerad 8 oktober 2019
En amerikansk gränsvakt kontrollerar en migrants id-handlingar. Arkivbild.
En amerikansk gränsvakt kontrollerar en migrants id-handlingar. Arkivbild.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Amerikanska gränsvakter har stoppat eller frihetsberövat nästan en miljon migranter vid gränsen mot Mexiko under det senaste året, enligt myndigheterna. Siffran är den högsta på mer än ett årtionde.

Migranterna stoppades eftersom de saknade tillstånd att vistas i USA. Merparten av dem härstammar från länder i Centralamerika och befann sig på flykt undan våld och fattigdom.

USA:s regering har bett Mexiko att hindra centralamerikanska migranter på sin väg till USA, och kräver att migranterna söker asyl i det första land som de kommer till, i det här fallet Guatemala eller Mexiko.

Regeringen ligger även på för att murbygget längs den 320 mil långa gränsen mot Mexiko ska fortsätta, en fråga som president Donald Trump gick till val på.

Mark Morgan, chef för USA:s gräns- och tullmyndighet (CBP), uppger att drygt 110 kilometer mur har uppförts på sistone, och att sammanlagt 720 kilometer ska stå färdig vid slutet av nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.