Annons

USA köper mobildata för att stoppa migranter

Amerikanska myndigheter köper upp databaser med information om mobiltelefoners placering för att hitta migrantsmugglare och illegala invandrare längs den mexikanska gränsen. Det skriver med hänvisning till källor.
USA • Publicerad 7 februari 2020
Längs delar av gränsen mellan USA och Mexiko finns hinder i form av barriärer, men det finns också långa sträckor utan sådana hinder. Arkivbild.Foto: Russell Contreras/AP/TT

Geodata från mobiltelefoner samlas in från en mängd appar, allt från gps:er och mobilspel till sociala medier. För att använda appen krävs ofta att användaren går med på att dela geodata med appleverantören. De här uppgifterna samlas i regel i stora databaser, vars innehåll sedan säljs vidare av privata företag. De kan exempelvis användas för att se vilken tid på dygnet en butik har flest besökare, och hur länge de stannar.

Betalat elva miljoner

Men det är inte bara kommersiella intressen som använder sig av geodata från mobiltelefoner. Det amerikanska departementet för inrikes säkerhet (Department of Homeland Security), som bland annat har som uppdrag att förhindra illegal invandring, har köpt in stora mängder.

Annons

2018 betalade en avdelning inom departementet motsvarande 1,8 miljoner kronor för tjänster från ett företag som arbetar med geodata. I september 2019 köpte en annan avdelning uppgifter från samma bolag för elva miljoner kronor.

Kunnat stoppa smugglare

Genom att kunna se när flera mobiltelefoner rör sig nattetid i öknen längs gränsen mot Mexiko har myndigheten kunnat hitta personer som olovligen försökt ta sig över gränsen. The Wall Street Journals källor uppger att myndigheten tack vare geodatan vid flera tillfällen kunnat gripa flyktingsmugglare och andra personer delaktiga i den illegala invandringen.

– Vi har tillgång till geodata, men i den informationen ingår inte data från mobilmaster, och den kan inte kopplas till specifika individer, säger en talesperson för en avdelning inom departementet till The Wall Street Journal.

Enligt tidningen har det inte prövats i domstol om myndigheten får arbeta så här, men det är sannolikt att det är lagligt eftersom de köper upp geodatan från privata företag.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons