USA manar Irak till återhållsamhet

Irak/USA • Publicerad 9 oktober 2019
Iraks säkerhetsstyrkor stoppade regeringskritiska demonstranter från att närma sig en demonstrationsplats i huvudstaden Bagdad i söndags. Arkivbild.
Iraks säkerhetsstyrkor stoppade regeringskritiska demonstranter från att närma sig en demonstrationsplats i huvudstaden Bagdad i söndags. Arkivbild.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

USA:s utrikesminister Mike Pompeo fördömer det dödliga våldet under protesterna i Irak och uppmanar landets regering att agera återhållsamt.

Pompeo fördömde våldet i ett telefonsamtal med Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi, där han också sade att de som bryter mot mänskliga rättigheter ska hållas ansvariga, skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

"Pompeo upprepade att fredliga offentliga demonstrationer är en grundläggande del av alla demokratier, och underströk att det inte finns plats för våld i demonstrationer, varken från säkerhetsstyrkor eller demonstrerande", står det i uttalandet.

Demonstranterna är kritiska till bland annat den utbredda korruptionen och höga arbetslösheten i landet, och kräver stora förändringar i landets politiska system.

Fler än 100 människor har dödats och 6 000 har skadats under den vecka då demonstrationerna hittills har pågått.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.