Barry närmar sig orkannivå – tusentals flyr

I delstaten Louisiana stålsätter sig befolkningen för det kommande dygnet då ovädret Barry väntas slå till med full kraft. Tusentals har redan packat ihop och flytt sina hem, rädda att annars bli fast när vägarna översvämmas.
President Donald Trump har utlyst nödläge i den sydliga delstaten.
USA • Publicerad 12 juli 2019
Diana Moreno boende i Louisianas huvudstad Baton Rouge vid Mississippifloden är en av många som rustar sig inför ovädret Barrys ankomst.
Diana Moreno boende i Louisianas huvudstad Baton Rouge vid Mississippifloden är en av många som rustar sig inför ovädret Barrys ankomst.Foto: David J. Phillip/AP/TT

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för kraftiga regn och "potentiellt livshotande" översvämningar. NHC bedömer också att Barry sent på fredagen eller tidigt på lördagen lokal tid kommer att nå orkanstyrka.

För många Louisianabor är fortfarande den förödande orkanen Katrina år 2005 ett smärtsamt och levande minne. Katrina, som var en tropisk cyklon, är det oväder som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån. Siffrorna varierar men minst 1 200 människor omkom, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

Vattennivåerna i Mississippifloden är redan nära översvämning efter sommarens tidigare oväder och kraftiga regn längre norrut i landet. Med de skyfall som Barry spås bringa, kan floden komma att överstiga de vallar som skyddar New Orleans och dess 400 000 invånare.

I New Orleans förbereder sig butiksägare med sandsäckar och träplankor för att skydda sitt levebröd. Efter kraftiga regn i onsdags ligger redan flera stadsdelar under vatten.

"Snälla, var förberedda och var försiktiga", skriver president Trump på Twitter.

Delstaterna Mississippi och Texas riskerar också att drabbas av skyfall under stormen Barry. Det blir det första ovädret i sommar som slår mot södra USA, som årligen drabbas av hårda vindar under orkansäsongen mellan juni till november.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.