Annons

Utkast till fredsavtal granskas i Kabul

Afghanistan • Publicerad 2 september 2019
Afhganistan president Ashraf Ghani i mitten.
Afhganistan president Ashraf Ghani i mitten.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Med ett utkast till fredsuppgörelse med talibanerna i sin hand har USA:s särskilde Afghanistansändebud Zalmay Khalilzad landat i Kabul. Där möter han president Ashraf Ghani och visar honom utkastet, enligt internationella medier.

Khalilzad har just avslutat ännu en samtalsrunda med extremiströrelsen i Doha, förhandlingar som syftar till att få slut på USA:s 18 år långa militära närvaro i Afghanistan. Utkastet till fredsavtal fokuserar på just amerikanskt trupptillbakadragande, bland annat mot garantier från de ärkekonservativa talibanerna om att landet inte ska bli en fristad för jihadister. Fredssamtal mellan extremisterna och centralregeringen diskuteras också, samt en eventuell vapenvila mellan de två.

Annons

Talibanerna har dock hittills vägrat att förhandla med Afghanistans regering, eftersom de anser att den går USA:s ärenden.

En medarbetare till Ghani säger att dokumentet ska studeras noga och diskuteras med Khalilzad.

USA har omkring 14 000 soldater i landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons