Utredning: Domingo sextrakasserade i decennier

Opera Artikeln publicerades
Plácido Domingo ber om ursäkt för sitt beteende, som har lett till anklagelser om sexuella trakasserier. Arkivbild.
Foto: Christian Charisius/ AP
Plácido Domingo ber om ursäkt för sitt beteende, som har lett till anklagelser om sexuella trakasserier. Arkivbild.

Den fallna operastjärnan Plácido Domingo utnyttjade sin makt och trakasserade mer än två dussin anställda sexuellt under tiden då han hade chefspositioner på Washington national opera och Los Angeles opera. Det visar en undersökning som operafacket American guild of musical artists har genomfört, rapporterar AP.

Undersökningen visar ett mönster av olämpligt sexuellt beteende och maktmissbruk, som spänner över två decennier.

När AP sökte Domingo för en kommentar bad han om ursäkt i en skriftligt uttalande: "Jag har under de senaste månaderna reflekterat över de anklagelser som olika kollegor har riktat mot mig. Jag respekterar att dessa kvinnor till slut har känt sig tillräckligt säkra för att tala ut och jag vill att de ska veta att jag är uppriktigt ledsen över den smärta jag har orsakat dem. Jag tar på mig ansvaret för mina handlingar och jag har utvecklats av den här erfarenheten."

Fackförbundets utredning är den första av två som sattes igång när över 20 kvinnor anklagade Domingo för sexuella trakasserier och maktmissbruk förra året. Den andra utredningen pågår fortfarande, den utförs av Los Angeles opera där Domingo hade en chefsposition sedan 2003, innan han avgick i oktober 2019.