Annons

Linde vill stoppa vapen till Turkiet

Utrikesminister Ann Linde (S) vill se ett vapenembargo mot Turkiet efter landets anfall mot de kurdiskkontrollerade områdena i Syrien.
Förslaget läggs fram i riksdagen på fredagen.
Politik • Publicerad 10 oktober 2019
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Jag kommer att föreslå riksdagen att Sverige på EU:s utrikesministermöte ska driva på för ett vapenembargo mot Turkiet, säger Ann Linde till TT.

– Vi menar att det som Turkiet nu gör är en upptrappning av situationen. Det är ett brott mot folkrätten och naturligtvis ett militärt agerande som gör att kurderna får betala ett högt pris i stället för att vi respekterar de uppoffringar som de gjort i kampen mot Daesh (IS), fortsätter hon.

"Mest effektivt"

Annons

Hon anser att ett vapenembargo skulle vara den mest effektiva åtgärden mot Turkiet just nu. Om ett embargo från EU skulle vara tillräckligt är dock svårt att säga.

– Det kan bara Turkiet svara på för det är de som satt i gång den här militära offensiven.

Förra året exporterade Sverige ingen krigsmateriel för strid till Turkiet, och i år har ingen affär med sådan krigsmateriel beviljats, uppger utrikesministern.

– Övrig materiel har vi naturligtvis exporterat, sådant som inte är för strid, och det kan vara allting från skyddsplåtar, första förband, brandfiltar och andra saker. Men det har inte skett någon vapenexport för strid, säger Ann Linde.

Inga ansökningar

Det finns heller inga liggande ansökningar om vapenexport eller några som blivit beviljade i år, vilket enligt Linde är ett bevis på att Sveriges exportsystem fungerar. Tillstånd för export ges av Inspektionen för strategiska produkter (ISP), men det är Sveriges regering som är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten.

Natolandet Norge och även Finland beslutat att stoppa vapenexporten till Turkiet.

– Både Norge och Finland har ett helt annat system än Sverige har, ett system som Sverige hade för många år sedan där avgörandet ligger hos ministrar. Vi har inte alls det systemet, säger Linde.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons