Annons

Utsläpp av ammoniak i skånska Dalby

Olyckor • Publicerad 13 september 2019
Räddningstjänsten varnar för ett kemiskt utsläpp i skånska Dalby. Arkivbild.
Räddningstjänsten varnar för ett kemiskt utsläpp i skånska Dalby. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett utsläpp av ammoniak har skett i Dalby i Lunds kommun. Ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats.

Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området från Albavägen mot Påskaängen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Annons

– Läckan har inträffat i en industrilokal. Vi har ett antal kemdykare i lokalen som bekräftar att den har stoppats, säger Mattias Andersson, larmbefäl vid räddningstjänsten Syd, till TT.

Enligt tidiga uppskattningar har runt 600 liter läckt ut, men det finns ingen exakt siffra.

Räddningstjänsten uppger att det inte finns någon akut fara för allmänheten. Man räknade vid 16.30-tiden på fredagen med att dra tillbaka varningsmeddelandet inom kort.

– Vi har goda vindförhållanden och arbetet har gett gott resultat. Vi jobbar nu med uppsamling av ämnet och att ventilera ut lokalen, säger Andersson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons