Utvisning efter stöld av skördefestkassa

Öland Artikeln publicerades

Domen för den 33-åring som greps för stöld av kassan hos en utställare på Ölands skördefest blev tre månaders fängelse och utvisning.

En av målsägarna hade visat konst och haft caféverksamhet vid sin bostad vid Bläsinge. En annan målsägare hade visat konst och sålt must i Störlinge.

Den dömde åkte på söndagen bil på Öland i sällskap med en kusin och systerson.

I Störlinge ville männen köpa must och växla en tusenlapp. Målsägaren började plocka fram växel men männen ville ha Euro, det hade hon inte. Då försvann de. Målsägaren upptäckte att en tusenpall saknades.

I Bläsinge ville två av männen köpa bullar och betala med en tusenlapp. Även här sa mannen efter en stund att de ha växel i Euro, vilket de inte kunde få. Målsägaren räknade pengarna hon fått tillbaka, och det sakandes 500 kronor, männen försvann och då märkte målsägaren att väskan för växelkassan var borta.

Någon timme senare stoppades bilen på Ölandsbron. Polisen hittade då en mängd sedlar i bilen, främst i handskfacket och i dörrfickan. En tom sedelväska hade hittats i närheten av Bläsinge.

Mannen erkände stölderna under förhör, men sa att det var en impulshandling, inte något överlagt. Rätten anser att det var överlagt eftersom tillvägagångssättet var likartat båda gångerna.

”Enligt tingsrättens mening har det varit fråga om ett utstuderat och fult sätt att lura konsthantverkare och småföretagare under skördefesten”, står det i domen.

Den dömde kommer från Rumänien. Han har tidigare dömts för brott i Norge, Österrike, Holland, Tyskland och Italien. Domarna har bland annat gällt svindleri och stöld.

Den här gången blev det tre månaders fängelse för stöld och bedrägeri samt fem års utvisning.