1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vårbudgeten: Klyftorna fortsätter att öka

De ekonomiska klyftorna fortsätter att öka under regeringen Löfven. Vårbudgeten ändrar inte den utvecklingen – tvärtom.
En budget som inte krymper klyftorna. Finansminister Magdalena Andersson (S) med den ekonomiska vårpropositionen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

De allra flesta har fått det bättre ekonomiskt, men skillnaderna har ökat stadigt, både med S-ledda och borgerliga regeringar de senaste 20–30 åren. Toppen har dragit ifrån och botten har halkat efter. Statistiken är tydlig och ekonomerna är hyfsat överens om orsakerna. Kapitalskatterna har sänkts och stödet till dem som har det sämst ställt har försämrats.

– Toppinkomsterna har dragit i väg, och då är det kapitalskatterna vi talar om. Och under de senaste tio åren har det börjat hända saker längst ner i inkomstfördelningen. Det beror på flera saker, men försörjningsstödet har släpat efter ganska rejält. Det är toppen och botten man måste fundera kring, säger Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Lindrat utvecklingen

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Regeringen pekar dock på i sin analys av inkomstskillnaderna i samhället, en bilaga till vårbudgeten, att bland annat höjt bostadsbidrag, sänkt skatt för pensionärer, höjd ersättning i a-kassan, höjt barnbidrag och höjt tak i sjukförsäkringen gynnade de sämre bemedlade under perioden 2015 till 2018. Samtidigt har inkomstskillnaderna ändå fortsatt att öka, mätt enligt den så kallade ginikoefficienten, åtminstone fram till 2017 vilket är den senast tillgängliga siffran.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson anser att det hänt saker utanför den politiska kontrollen som förklarar de fortsatt ökade klyftorna.

– Men man kan inte påstå att regeringen lyckats stoppa utvecklingen, däremot lindrat den, säger Pettersson.

Ändrar inget

Vårändringsbudgeten ändrar inget, tvärtom behåller regeringen det mesta i den M/KD-budget som antogs före jul och som sänker skatterna för de flesta och mest för de mer välbetalda. Och i det 73-punktsprogram som regeringen förhandlat fram med Centern och Liberalerna väntar ytterligare åtgärder, bland annat slopad värnskatt, som snarare går åt hållet där klyftorna kommer att öka – trots skrivningar om att inkomstskillnaderna ska minska framöver.

– För att få ihop det krävs mycket stora ansträngningar, säger Ola Pettersson som bland annat föreslår höjda kapitalskatter, fastighetsskatt och system för försörjningsstöd som åtminstone följer den allmänna kostnadsutvecklingen i samhället.

Andreas Bergh pekar på att försörjningsstödet längre tillbaka i tiden, säg 20 år, var "ganska högt", nu är det snarare "ganska lågt". Och han menar att de ekonomiska klyftorna har tillåtits öka utan någon politisk diskussion om var nivåerna bör ligga.

Ökar av fel skäl

Sverige var för 20–30 år sedan ett av världens mest ekonomiskt jämlika länder. I dag är vi en "europeisk medelmåtta", enligt Ola Pettersson.

Ökade klyftor behöver inte vara dåligt i sig, men det beror i sådana fall på varför de ökar, enligt Andreas Bergh.

– Är det på grund av fler innovationer eller för att utbildning lönar sig bättre, då kan det vara bra för ekonomin. Men det är inte därför klyftorna har ökat i Sverige. De har ökat för att de allra rikaste har blivit rikare på grund av ökade kapitalinkomster och det här som hänt i botten. Och det är inte sunt för ekonomin, säger Andreas Bergh.

Läs mer

Nyheter

Utryckning: Trafiken igång igen efter tågstopp utanför Växjö

Sent på fredagskvällen var det stopp i tågtrafiken mellan Gemla och Växjö.

Superettan

Öster förlorade mot nykomlingen: ”Spelar vi om matchen 100 gånger vinner vi 95”

Östers IF förlorade hemmamatchen mot Akropolis IF med 1-0 efter att Christian Sivodedov gjort matchens enda mål i den första halvleken.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Alvesta

Politik: Partierna fick en halv miljon – hit gick pengarna

550 000 kronor fick Alvestas partier i år.

Tingsryd

Förhöjd brottsaktivitet kring väg 120

Polisen uppmanar boende att vara uppmärksamma och komma in med tips.