Annons

Världsbanken: Bekämpa viruset hårdare

Stärk arbetet med att bekämpa det nya coronaviruset. Den uppmaningen ger Världsbanken världens länder.
Det för att förhindra att det eskalerande virusutbrottet får alltför negativa effekter på världsekonomin.
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2020
Ett flygplan från Wuhan har landat på flygplatsen i Batam, Indonesien. Passagerarna sprayas med antiseptiskt medel när de kliver av.
Ett flygplan från Wuhan har landat på flygplatsen i Batam, Indonesien. Passagerarna sprayas med antiseptiskt medel när de kliver av.Foto: AP/TT

"Vi uppmanar alla länder att stärka hälsotillsynen och kontrollsystemen, vilket är nödvändigt för att hindra spridningen och eventuella framtida utbrott", skriver institutionen i ett uttalande.

Världsbanken överväger att mobilisera egna medel för att bekämpa sjukdomen.

Annons

"Världsbanksgruppen ser över finansiella och tekniska resurser för att stödja de drabbade länderna", skriver organisationen och säger att de har ett "nära samarbete med internationella partners för att påskynda det internationella arbetet".

Institutionen säger att "man övervakar de bredare ekonomiska och sociala effekterna av krisen" och att man är beredd att stödja "Kinas ansträngningar, inklusive dess ansträngningar att bibehålla styrkan i ekonomin".

Virusutbrottet beräknas dra ned Kinas tillväxt under första kvartalet till 4 procent enligt Oxford Economics. Det kan jämföras med i fjol, då Kinas ekonomi växte med 6,1 procent.

Effekterna på världsekonomin riskerar att inte bli försumbara när världens näst största ekonomi bromsar in. Enligt Oxford Economics trycker detta ned den globala tillväxten med 0,2 procentenheter i år till 2,3 procent – den lägsta tillväxten sedan den globala finanskrisen.

Hittills har 426 människor avlidit i sviterna av det nya coronaviruset, varav en person utanför Kina. Över 20 000 personer har smittats av viruset, det flesta i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons