Världsmästaren bröt tiokampen – Samuelsson 15:e

Den regerande världsmästaren och världsrekordinnehavaren Kevin Mayer tvingades lämna tiokampen i tårar.
I stället var det tysken Niklas Kaul som plockade hem guldet från VM i Doha.
Svenske Fredrik Samuelsson hade två tuffa dagar och blev 15:e.
Friidrott • Publicerad 3 oktober 2019
Tiokamparen Fredrik Samuelsson under stavhoppet vid friidrotts-VM i Doha.
Tiokamparen Fredrik Samuelsson under stavhoppet vid friidrotts-VM i Doha.Foto: Jessica Gow/TT

Det var plågsamma scener när fransmannen Kevin Mayer tvingades avbryta tiokampen på Khalifastadion på grund av en skada. Mayer var hårt tejpad på baksidan av vaden och ned mot hälsenan under den andra tävlingsdagen, men var trots det i ledningen efter sju av tio grenar.

– Det är en skada jag fick för en månad sedan, men efter att jag tagit en paus har det ändå känts bra. Men nu blev det värre för varje gren. I morse kunde jag inte gå, med hjälp av adrenalin kunde jag ta mig igenom en del, säger han.

Men i stavhoppet tog det stopp. Mayer försökte med kort ansats, bet ihop och grinade illa av smärtorna, men kunde inte fullfölja löpningen och insåg med tårar i ögonen att VM var över för den här gången.

– Jag gav allt till slutet, jag är väldigt ledsen men jag ångrar ingenting.

För Fredrik Samuelsson, som hade en tung första dag, fortsatte det halvknackigt under de fem avslutande grenarna och svensken slutade på en 15:e-plats.

– Placeringen och poängen är ingenting som är bra för mig och min kapacitet, men jag ryckte upp mig lite dag två i alla fall, säger Samuelsson till SVT.

Guldet gick till Niklas Kaul, Tyskland, som vann före estländaren Maicel Uibo och bronsmedaljören Damian Warner, Kanada.

I damernas sjukamp tog brittiskan Katarina Johnson-Thompson sitt första VM-guld utomhus efter att ha "persat" i fyra grenar och satt nytt brittiskt rekord med en superserie som landade på 6 981 poäng. Silvret gick till regerande världsmästaren Nafissatou Thiam, Belgien, och Verena Preiner från Österrike tog hand om bronset.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.